Призначено нового голову ради директорів компанії "Русал"

Зміна голови ради директорів "Русалу" була умовою США для виключення підприємства із санкційного списку
Фото: ЕРА

Новим головою ради директорів компанії "Русал" російського бізнесмена Олега Дерипаски став спецпредставник колишнього президента Франції Ніколя Саркозі з розвитку співробітництва з РФ Жан-П'єр Тома.

Із 1 січня новим головою ради директорів компанії "Русал" Олега Дерипаски став Жан-П'єр Тома, який до цього був незалежним членом ради директорів. Про це йдеться в повідомленні компанії, оприлюдненому на Гонконгській фондовій біржі.

Тома змінив Маттіаса Варніга, який працював головою ради директорів із 2012 року і покинув посаду 26 грудня. Звільнення Варніга було однією з умов США для виключенню "Русалу" із санкційного списку.

Тома працював спецпредставником колишнього президента Франції Ніколя Саркозі з розвитку співробітництва з РФ і входив до міжнародної консультативної ради компанії "Русал".

6 квітня Вашингтон оголосив про санкції проти 24 російських бізнесменів і високопосадовців, а також низки компаній. До списку, окрім Дерипаски, потрапило вісім пов'язаних із ним підприємств. Обмежувальні заходи вплинули на всю бізнес-імперію мільярдера, оскільки вона має глобальне охоплення і співпрацює з великими транснаціональними корпораціями.

Дерипаска заявив, що причини для занесення його до санкційного списку США є "безпідставними, смішними й абсурдними".

27 квітня бізнесмен скоротив свою частку в En+. 18 травня він покинув ради директорів цієї компанії і "Русалу".

20 липня міністр фінансів США Стівен Мнучин заявив, що компанія "Русал" звернулася до його відомства з проханням виключити її із санкційного списку.

У серпні Дерипаска надіслав на затвердження до мінфіну США остаточний текст угоди про виведення його структур з-під санкцій.

19 грудня стало відомо, що міністерство фінансів США має намір протягом 30 днів виключити структури Дерипаски із санкційних списків, сам же він залишиться під санкціями. Акції "Русалу" подорожчали після оголошення про швидке зняття санкцій США.