"Демократи мають припинити шатдаун". Трамп заявив про підписання контракту на будівництво ділянки стіни на кордоні з Мексикою

Трамп: Ми вже будуємо стіну, деякі ділянки завершено
Фото: EPA

За словами президента США Дональда Трампа, він підписав контракт на будівництво чергової ділянки стіни з Мексикою завдовжки 185 км. Американський президент зазначив, що буде врятовано "мільярди доларів і життів".

Президент США Дональд Трамп заявив у Twitter 25 грудня, що підписав контракт на будівництво ділянки стіни на кордоні з Мексикою.

"Я перебуваю в Овальному кабінеті і щойно підписав контракт на будівництво великої ділянки стіни в Техасі завдовжки 115 миль [185 км]. Ми вже будуємо й оновлюємо стіну, деякі ділянки завершено. Демократи мають припинити шатдаун і закінчити фінансування. Мільярди доларів і життів буде врятовано!" – написав Трамп.

Шатдауном у США називають зупинення роботи уряду та низки федеральних структур США у зв'язку з відсутністю бюджету.

Ідею побудувати стіну на кордоні з Мексикою Трамп озвучував під час своєї передвиборчої кампанії. Він стверджував, що багато нелегальних мігрантів, які прибувають у США через мексиканський кордон, є злочинцями. У січні 2017 року Трамп заявив, що всі витрати з американського бюджету на будівництво стіни на кордоні з Мексикою вона відшкодує пізніше. У Мексиці заявили, що "не платитимуть за цю дурну стіну".

За підрахунками міністерства внутрішньої безпеки США, будівництво та обслуговування стіни коштуватиме країні $33 млрд, повідомляла в січні 2018 року газета The Washington Post із посиланням на документ відомства. Проект планували завершити до 2027 року. 4 грудня 2018 року Трамп заявив, що будівництво стіни на кордоні США з Мексикою коштуватиме $25 млрд і принесе велику вигоду.

11 грудня 2018 року Трамп пообіцяв зупинити роботу американського уряду, якщо фінансування будівництва стіни не буде занесено до пакета державних витрат.

22 грудня у США припинили роботу деякі державні установи після того, як законодавцям не вдалося знайти вихід із бюджетного глухого кута. Трамп пообіцяв тривалий урядовий шатдаун, якщо демократи не погодяться виділити фінансування на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Президент США вимагає на проект $5,7 млрд. Палата представників США схвалила фінансування, однак демократи в Сенаті хочуть голосувати проти цієї статті у тимчасовому бюджеті, який діятиме до 8 лютого.

23 грудня у Білому домі не відкинули можливості продовження шатдауну до січня.