"Держава утримує приватну армію". Брат захопленого в полон у Сирії росіянина підтвердив, що той воював у складі приватної компанії "Вагнер"

Григорій Цуркану (праворуч) воював у складі ПВК як мінімум із 2012 року
Фото: Роман Цуркану / Facebook

За словами брата захопленого ІДІЛ росіянина Григорія Цуркану Романа, до відрядження в Сирію той двічі приїжджав на Донбас, щоб воювати на боці проросійських бойовиків.

Григорій Цуркану, один із захоплених бойовиками "Ісламської держави" в Сирії росіян, воював у складі приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" як мінімум до 2012 року. Про це "Радио Свобода" повідомив його брат, Роман Цуркану.

Він підтвердив, що на відео, показаному джихадистами, справді його брат Григорій.

"Так, це мій брат. Я не відхрещуюся. На забій посилають, заманюють грошима, а потім відмовляються від них, тому що контрактники так воювати не можуть. Вони специ... Вони найманці. Держава утримує приватну армію, ПВК. "Вагнер". Це вони", – заявив Роман Цуркану.

За його словами, відрядження в Сирію у брата було не першим, цього разу він поїхав туди у травні.

"Там якщо і є контракт, то його ніхто не бачить, де його зберігають, ніхто не знає. Вони підписують там [документ] про нерозголошення. Єдине – знаю, що там вони описують усе заздалегідь: що медалі і гроші повернуть родичам [у разі смерті] і все", – розповів родич полоненого росіянина.

Він зазначив, що не знає, скільки заробляв у ПВК його брат.

Роман Цуркану повідомив, що Григорій у 2014 році двічі воював на Донбасі за терористів.

"Пропонували в групу якогось спеца ГРУ (Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС РФ. – "ГОРДОН") як командира. Потім він заходив безпосередньо, самі "ЛНРівці" запрошували, керівництво "ЛНР". А потім їх звідти вигнали", – розповів він.

28 вересня в ІДІЛ заявили, що взяли в полон двох російських військових. 3 жовтня джихадисти оприлюднили відео, на якому двоє чоловіків, що назвалися Заболотнім і Цуркану, зі слідами побоїв на обличчях розповідають про свій полон.

3 жовтня російська незалежна розслідувальна група Conflict Intelligence Team повідомила, що Романа Заболотнього і Григорія Цуркану, захоплених джихадистами в Сирії, рекрутувала приватна військова компанія "Вагнер".

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди та інші сили. Значну частину Сирії контролюють бойовики ІДІЛ. У вересні 2015 року до конфлікту приєдналася Росія, яка підтримує президента Сирії Башара Асада.

ЗМІ повідомляли про загибель десятків співробітників ПВК "Вагнер", які беруть участь в операціях на боці сирійської влади.