До аварії корабля "Союз МС-10" призвела несправність одного з клапанів носія – ЗМІ

11 жовтня ракета "Союз-ФГ" не вивела на орбіту корабель "Союз МС-10" через аварію
Фото: ЕРА

Перед стартом корабля "Союз МС-10" клапан ракети-носія пройшов усі стадії перевірки, однак не спрацював, повідомило джерело "Интерфакса". За його словами, такого висновку дійшла російська державна комісія з розслідування аварії.

До аварії корабля "Союз МС-10" призвела несправність одного з клапанів першого ступеня ракети-носія "Союз-ФГ" після запуску з Байконура, повідомило 12 жовтня "Интерфаксу" джерело, ознайомлене з перебігом розслідування.

За словами співрозмовника, державна комісія з розслідування аварії встановила, що "на ракеті був несправний дренажно-запобіжний клапан бака окислювача".

Він пояснив, що у разі відкриття клапана цей газ повинен відводити бічний блок від центрального блоку, "але він був несправний і не спрацював".

Співрозмовник додав, що перед стартом клапан пройшов усі стадії перевірки: його відкрили, а "потім, як і належить, його закрили".

Після заправки баків ракети через цей клапан скидають надлишок кисню, а за кілька хвилин до запуску закривають. Джерело додало, що клапан "мав відкритися після відділення бічного блоку для його відведення від центрального, але цього не відбулося".

11 жовтня ракета "Союз-ФГ" не вивела на орбіту корабель "Союз МС-10" через аварію, яка сталася за 119 секунд після старту.

У NASA заявили, що причини несправності "Союзу" ретельно розслідують. Корабель приземлився в Казахстані, екіпаж не постраждав.

Генеральний директор "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив, що "аварія сталася на ракеті, яка мала дуже високу безаварійну статистику".