Ефіопія та Еритрея через 20 років після початку війни уклали мирну угоду

Ефіопія та Еритрея завершили переговори про мир
Фото: shabait.com

Бойові дії між Ефіопією та Еритреєю завершилася у 2000 році, але через територіальні розбіжності держави залишалися у стані воєнного конфлікту. 9 липня в Асмері підписали угоду про відновлення добросусідських відносин.

Лідери Ефіопії та Еритреї після зустрічі в Асмері (столиця Еритреї) 9 липня заявили про закінчення воєнного протистояння і підписали спільну декларацію про мир і дружбу. Її текст публікує прес-служба еритрейського міністерства інформації.

"Стан війни, у якому були дві країни, закінчено. Відкрито нову епоху миру і дружби", – ідеться в документі, який підписали президент Еритреї Ісаяс Афеворкі і прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі.

Транспортні, торговельні та комунікаційні зв'язки між двома країнами буде поновлено, дипломатичні відносини наразі на стадії відновлення. Готують угоду про ефіопсько-еритрейський кордон, ідеться в декларації.

До 1993 року Еритрея була частиною Ефіопії.

Дві держави Африканського Рогу були у стані війни з 1998 року. Конфлікт виник через суперечки щодо належності прикордонних територій. Його жертвами стало не менше ніж 40 тис. осіб.

Перемир'я було укладено у 2000 році, проте сторони продовжували суперечки через територіальні розбіжності.