Ейдман: Путін виступив у ролі чистильника за Сталіним

Ейдман: Диктатор убиває, інший диктатор зачищає пам'ять про його жертв
Фото: Игорь Эйдман / Facebook

У Росії знищують відомості про репресованих за часів Йосипа Сталіна. Президент РФ Володимир Путін сподівається, що його наступники вчинять так само з пам'яттю про його жертв, заявив російський соціолог і політолог Ігор Ейдман.

Президент Росії Володимир Путін убиває пам'ять про людей, яких убили під час перебування при владі у СРСР Йосипа Сталіна. Про це заявив російський соціолог і політолог Ігор Ейдман у Facebook.

"Музей історії ГУЛАГу заявив про знищення російською владою відомостей про репресованих. У бандитів є така спеціалізація – чистильник. Він знищує докази, які залишилися після вчинення злочину. Путін виступив у ролі чистильника за Сталіним. Сталін убив цих людей. Путін убиває пам'ять про них", – зазначив він.

На думку політолога, російський президент сподівається, що його наступники знищать пам'ять про його злочини.

"Напевно, цей неосталін або, точніше, недосталін сподівається, що пам'ять про його власних жертв також буде знищено наступниками. Диктатор убиває, інший диктатор зачищає пам'ять про його жертв. Кожен наступник ліквідує докази проти попередника. Мабуть, Путін хотів би, щоб російська історія вічно йшла цим кривавим колом", – підсумував Ейдман.

Більшість істориків уважає, що Сталін відіграв головну роль в організації та проведенні масових репресій. Їх здійснювали на підставі "планових завдань" щодо виявлення та покарання "ворогів народу".

Період наймасовіших репресій припав на 1937–1938 роки. Дослідник демографічних аспектів політичних репресій у СРСР історик Віктор Земсков підрахував, що за політичними мотивами протягом двох років було розстріляно 681 692 людини. Загалом за "сталінський період" було знищено майже 800 тис. осіб.

Загальна кількість жертв репресій становить 10–12 млн осіб.