Економіка Іспанії повернеться на докризовий рівень не раніше ніж 2022 року – центробанк

Іспанський центробанк опублікував прогноз відновлення економіки
Фото: EPA

Центральний банк Іспанії розробив два сценарії ймовірного відновлення економіки країни після пандемії коронавірусу: якщо жорстких обмежень більше вводити не будуть, ВВП Іспанії повернеться на докризовий рівень до кінця 2022 року.

Банк Іспанії прогнозує, що за підсумками 2020 року через епідемію коронавірусу і пов'язану з нею зупинку промисловості ВВП країни впаде на 9% за сприятливим сценарієм і на 11,6%, якщо владі знову доведеться вводити карантин через новий спалах захворювання. Про це йдеться у прогнозі, опублікованому 8 червня на сайті іспанського центробанку.

Регулятор розробив два ймовірні сценарії відновлення економіки. Перший – "сценарій раннього відновлення" – передбачає, що економіка почне зростати за підсумками другого кварталу і "продовжиться без появи значних нових перешкод". У цьому разі падіння ВВП до кінця року становитиме 9%. Упродовж наступних двох років центробанк прогнозує зростання на 7,7% і 2,4% – у такому разі до кінця 2022 року ВВП Іспанії буде приблизно на 0,5 відсоткові пункти вищим від докризового рівня.

Другий сценарій – іспанська регулятор називає його "сценарієм поступового відновлення" – передбачає, що до кінця поточного року Іспанії доведеться ще раз вводити обмежувальні заходи через новий спалах захворювання. У такому разі 2020-го ВВП впаде на 11,6%, а протягом наступних двох років зросте сумарно на 11,2% і буде на 1,6 відсоткового пункту нижче, ніж був до кризи.

Як зазначає Reuters, у першому кварталі 2020 року іспанська економіка вже впала на 5,2%, що стало найрізкішим падінням із 1970 року. Нинішнє скорочення ВВП, вказує агентство, вдвічі перевищує найгірші показники часів світової фінансової кризи 2008–2009 років.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Загалом у світі, за інформацією Університету Джонса Гопкінса, захворіло понад 7 млн осіб, понад 403 тис. із них померло, 3,15 млн одужали. В Іспанії заразилося понад 240 тис. осіб, 27 тис. із них померли, понад 150 тис. уже одужало.