Екс-постпред США при НАТО заявив, що у Європі не бачать лідерства США

Бернс: Я думаю, що вперше з 1945 року європейці, можливо, хотіли б бачити Ангелу Меркель лідером Заходу, а не Трампа
Фото: EPA

Президент США Дональд Трамп не зайняв твердої позиції щодо санкцій проти Росії і робив суперечливі заяви стосовно НАТО, зараз європейці, які звикли орієнтуватися на США, можуть віддати перевагу канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, а не йому як лідеру, заявив колишній постійний представник США при НАТО Ніколас Бернс.

Зараз уперше з 1945 року європейці хотіли б бачити німецького канцлера, а не американського президента лідером Заходу, сказав колишній постійний представник США при НАТО Ніколас Бернс під час засідання комітету з розвідки Сенату США, яке транслював "Голос Америки" у Facebook.

Він зазначив, що європейці звикли орієнтуватися на Штати в основних питаннях. "Зараз вони не бачать лідерства США", – підкреслив він.

Бернс розкритикував позицію президента США Дональда Трампа щодо України, заявивши, що той не був "захисником територіальної цілісності країни" і не зайняв твердої позиції стосовно санкцій проти Росії.

Екс-постпред наголосив, що американський президент був "суперечливим і навіть ворожим" щодо НАТО.

"Я думаю, що вперше з 1945 року європейці, можливо, хотіли б бачити Ангелу Меркель (канцлер Німеччини."ГОРДОН") лідером Заходу, а не Трампа. І мені нелегко це говорити", – заявив Бернс.

Він зазначив, що США потрібно відновити свою лідерську роль.

Проти Росії економічні санкції ввели Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни навесні 2014 року після того, як Росія анексувала української півострів Крим і почала військову агресію на сході України. Санкційні пакети кілька разів розширювали і посилювали.

Трамп неодноразово критикував країни – члени НАТО за те, що вони виділяють недостатньо коштів на оборону. Він називав НАТО "застарілою організацією, яку створювали багато-багато років тому".