Голова Африканського союзу засудив переворот у Зімбабве

15 листопада військові оголосили про захоплення влади в Зімбабве
Фото: EPA

Голова Африканського союзу, президент Гвінеї Альфа Конде закликав військових Зімбабве повернутися в казарми і поважати конституцію країни.

Голова Африканського союзу, президент Гвінеї Альфа Конде заявив, що події в Зімбабве "схожі на переворот". Про це він сказав 15 листопада в коментарі Deutsche Welle.

"Африканський союз – проти будь-якого захоплення влади із застосуванням сили", – зазначив Конде.

Він закликав військових Зімбабве повернутися в казарми.

За словами Конде, Африканський союз підтримує легітимний уряд Зімбабве. Він відкинув необхідність посередництва з боку організації, підкресливши, що військові повинні поважати конституційний лад.

Цього він очікує і від президента Зімбабве Роберта Мугабе під час передавання влади.

Африканський союз – міжнародна міжурядова організація, яка об'єднує 55 держав Африки, правонаступник Організації африканської єдності. Заснована 9 липня 2002 року. Найважливіші рішення в організації ухвалюють на Асамблеї Африканського союзу – зборах глав держав та урядів держав – членів організації, які проводять раз на півроку.

Увечері 14 листопада кілька танків і броньованих армійських машин помітили на вулицях столиці Зімбабве Хараре і на під'їздах до резиденції президента Мугабе.

15 листопада військові оголосили про захоплення влади у країні та арешт 93-річного Мугабе, який керує країною протягом 37 років. Водночас вони заявили, що їхні дії не можна розцінювати як військовий переворот.

Британський телеканал Sky News із посиланням на неназвані джерела повідомив, що дружина президента Зімбабве Грейс Мугабе покинула країну.

До цього African News Agency писало, що Роберт Мугабе вів переговори з військовими і нібито був згоден подати у відставку, якщо його дружину випустять за кордон.