Глава МЗС Іспанії заявив, що терміни Brexit можуть перенести

Боррель: Без угоди втрати будуть занадто великими для обох сторін
Фото: EPA

За словами міністра закордонних справ Іспанії Жозепа Борреля, якщо Брюссель і Лондон не встигнуть узгодити умови Brexit до середини жовтня, всі країни Євросоюзу ухвалять одностайне рішення про нові дати переговорів.

Терміни виходу Великобританії з Європейського союзу можуть перенести. Про це 25 липня заявив міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррель, повідомила газета Le Figaro.

За його словами, якщо Брюссель і Лондон не встигнуть узгодити умови Brexit до середини жовтня – до саміту глав держав Євросоюзу, – європейські країни ухвалять одноголосне рішення про нові дати переговорів.

Водночас Боррель запевнив, що "угода має бути", оскільки без неї втрати "будуть занадто великими для обох сторін".

Він також назвав "дуже гарною новиною" заяву британського прем'єра Терези Мей про те, що вона особисто керуватиме переговорами з ЄС щодо Brexit. Глава МЗС Іспанії сподівається, що позиція Лондона після цього буде більш скоординованою і послідовною.

23 червня 2016 року відбувся референдум про вихід Великобританії з ЄС. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС.

Офіційна процедура виходу Британії з ЄС стартувала 29 березня 2017 року і має тривати два роки.

19 червня 2017 року у Брюсселі розпочалися переговори щодо Brexit.

12 липня 2018 року Лондон презентував остаточний варіант розставання із Брюсселем.

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 29 березня 2019 року о 23.00 за лондонським часом (30 березня о 1.00 за Києвом). Перехідний період, під час якого буде збережено торговельні зв'язки, має тривати до кінця 2020 року.