Гольдфарб: 50% населення США вважають Трампа кримінальним злочинцем, а 40% – найкращим президентом усіх часів і народів

Гольдфарб: Зараз багато говорять про те, що Трамп приховує якусь інформацію про свої податки. Можливо, там і заритий собака
Фото: ЕРА

Демократична партія США може почати процес імпічменту президента країни Дональда Трампа, але ця ініціатива захлинеться у Сенаті, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" публіцист, учений і глава Фонду Литвиненка Олександр Гольдфарб.

Діяльність президента США Дональда Трампа розколола американське суспільство практично навпіл. Про це виданню "ГОРДОН" сказав публіцист, учений і глава Фонду Литвиненка Олександр Гольдфарб, коментуючи небажання Трампа, щоб спецпрокурор Роберт Мюллер, який вів розслідування про ймовірне російське втручання у вибори президента у 2016 році, давав свідчення у Палаті представників Конгресу

"Сьогодні вийшла заява приблизно 500 колишніх прокурорів різних рівнів. Вони говорять наступне: те, що Мюллер виявив у частині протидії правосуддю, безумовно, привело б до обвинувального вироку Трампу, якби його не захищала президентська недоторканність. Узагалі через діяльність Трампа суспільство у США розколоте дуже жорстко. Це можна порівняти з розколом російського суспільства в питанні Криму. Тобто люди перестають одне з одним розмовляти, руйнуються сім'ї тощо", – підкреслив Гольдфарб.

На його думку, Демократична партія США не зможе добитися імпічменту Трампа.

"Перед демократами стоїть дилема, як боротися із Трампом. Ініціювати імпічмент президенту чи виступати проти членів його адміністрації, які відмовляються із ними співпрацювати. Наприклад, міністр юстиції і генеральний прокурор відмовляються видати Конгресу повний текст звіту Мюллера. Адже там є засекречені фрагменти. Технічно демократи можуть заявити про неповагу до Конгресу, але тоді справа піде в суди і може затягнутися на роки. У демократів немає контролю над Сенатом. А щоб усунути Трампа від посади, їм потрібна більшість в обох палатах Конгресу. Цього немає, а отже, все вирішуватимуть виборці у 2020 році", – зазначив співрозмовник.

За його словами, у США активно обговорюють небажання Трампа надавати детальну інформацію про свої податки.

"На сьогодні Трампа жорстко підтримує 40% громадян, а не підтримує – 50%. 10% – вагається. Складна політична ситуація: половина населення вважає Трампа кримінальним злочинцем, а трохи менше ніж половина – найкращим президентом усіх часів і народів. Але закони такі, що з Трампом мало що можна зробити до виборів. Демократи можуть почати процес імпічменту, але він захлинеться у Сенаті. А до того часу вже вибори почнуться. Зараз багато говорять про те, що Трамп приховує якусь інформацію про свої податки. Можливо, там і заритий собака. Можливо, публікації цих даних він не переживе", – резюмував Гольдфарб.

Мюллер із травня 2017 року розслідував імовірну змову оточення президента США з Кремлем. Кримінальні справи порушено проти десятків людей, включно з політтехнологом Полом Манафортом і колишнім радником Дональда Трампа з питань національної безпеки Майклом Флінном. Трамп називав розслідування Мюллера незаконним і таким, що "ґрунтується на брехні".

14 березня 2019 року Палата представників Конгресу США одноголосно проголосувала за резолюцію про публікацію доповіді Мюллера.

22 березня стало відомо про завершення розслідування.

24 березня генеральний прокурор США Вільям Барр надіслав Конгресу меморандум. У ньому йшлося, що розслідування імовірного втручання Росії у президентські вибори у США 2016 року, яке проводив спеціальний прокурор Мюллер, не виявило доказів свідомої змови Трампа і співробітників його передвиборчого штабу з Росією. Однак факт втручання Росії у вибори під сумнів не ставили.

У доповіді Мюллера описано 10 епізодів імовірного перешкоджання відправленню правосуддя із боку президента чи його адміністрації. У листі Барра Мюллер заявив, що меморандум мін'юсту 24 березня "не повністю відображає контекст, природу та зміст" роботи офісу спецпрокурора.

18 квітня мін'юст США опублікував відредаговану версію доповіді.

Про те, що спецпрокурор США Мюллер, імовірно, 15 травня дасть свідчення щодо розслідування про російське втручання у вибори президента в судовому комітеті Палати представників Конгресу, повідомив конгресмен Девід Сісілліні.

Трамп виступив проти свідчення Мюллера в Конгресі.