Головною причиною аварії корабля "Союз" експерти назвали помилку під час монтажу – ЗМІ

11 жовтня ракета "Союз-ФГ" не вивела на орбіту корабель "Союз МС-10" через аварію
Фото: ЕРА

Експерти вважають, що аварія космічного корабля "Союз МС-10" могла статися через помилки, допущені робітниками на космодромі Байконур, пише "Коммерсантъ".

Експерти, які розслідують аварію під час запуску з Байконура 11 жовтня ракети-носія "Союз-ФГ", причиною називають механічну помилку, допущену під час стикування бічних блоків до другого ступеня ракети в монтажно-випробувальному корпусі на космодромі Байконур. Про це повідомляє видання "Коммерсантъ" із посиланням на джерело, наближене до міністерства оборони РФ.

"Вочевидь, пошкодження виникло під час підйому бічного блоку підйомним краном. Це не конструкторська помилка і не заводський брак. Радше йдеться про експлуатаційні помилки", – повідомив співрозмовник видання.

Коментарів із боку "Роскосмосу" поки немає. У відомстві планують підготувати доповідь про причини інциденту до кінця цього тижня.

11 жовтня ракета "Союз-ФГ" не вивела на орбіту корабель "Союз МС-10" через аварію, яка сталася за 119 секунд після старту.

У NASA заявили, що причини аварії "Союзу" ретельно розслідують. Корабель приземлився в Казахстані, екіпаж не постраждав.

Генеральний директор "Роскосмосу" Дмитро Рогозін заявив, що "аварія сталася на ракеті, яка мала дуже високу безаварійну статистику".