Греція висилає двох російських дипломатів – ЗМІ

Афіни звинувачують російських дипломатів у діях, які підривають національну безпеку Греції
Фото: ЕРА

За словами співрозмовників Kathimerini, Афіни звинувачують російських дипломатів у спробах втручання у внутрішні справи Греції

Уряд Греції вирішив вислати двох російських дипломатів і заборонити в'їзд у країну ще двом, повідомляє 11 липня афінська газета Kathimerini, посилаючись на джерела.

За словами співрозмовників видання, Афіни звинувачують російських дипломатів у спробах втручання у внутрішні справи Греції, а також у діях, які підривають національну безпеку.

Серед таких дій – намагання підкупу державних чиновників.

Джерела зауважили, що ця ініціатива стала наслідком численних зусиль РФ щодо розширення впливу в Греції, пов'язаними з діяльністю Імператорського православного палестинського товариства. Газета наголошує, що, незважаючи на вислання дипломатів, Афіни і далі сподіваються на співпрацю з Росією "на основі взаємної поваги суверенітету".

26 березня 2018 року президент США Дональд Трамп дав указівку вислати з країни 60 російських дипломатів і закрити до 2 квітня Генконсульство РФ у Сіетлі. У такий спосіб Штати висловили підтримку Великобританії у зв'язку з отруєнням у Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки. Слідство з'ясувало, що під час замаху було використано розроблений у Росії нервово-паралітичний агент "Новачок".

Крім США, російських дипломатів уже депортувало приблизно 30 країн.