Більшість громадян восьми країн – членів НАТО не готові захищати союзників у разі нападу Росії – дослідження

Частина жителів країн НАТО не готова захищати країну-союзника у разі нападу РФ
Фото: EPA

Більшість жителів Болгарії, Італії, Греції, Туреччини, Словаччини, Німеччини, Іспанії та Франції, які є членами НАТО, не готова захищати союзників, якщо на них нападе Росія. Про це йдеться в дослідженні Pew Research Center.

Більшість громадян восьми країн – членів НАТО не вважає, що їхня країна має захищати союзну державу, якщо на неї нападе Росія. Про це свідчить дослідження Pew Research Center, опубліковане 9 лютого.

Опитування провели в 16 із 29 країн, які входять в Альянс. Запитання звучало так: "Якщо Росія нападе на одну із сусідніх країн – членів НАТО, чи буде ваша країна використовувати армію для захисту союзника?"

Росія межує з чотирма державами – членами НАТО: Естонією, Латвією, Литвою, Польщею.

Більшість громадян Болгарії (69%), Італії (66%), Греції (63%), Німеччини (60%), Іспанії (56%), Туреччини (55%), Словаччини (55%) і Франції (53%) заявила, що не готова захищати союзників. Значна кількість тих, хто проти використання війська, також у Чехії (47%), Угорщині (43%) та Польщі (43%).

Однак більшість громадян Нідерландів (64%), США (60%), Канади (56%), Великобританії (55%) і Литви (51%) вважає, що їхня армія має стати на захист союзника.

Інфографіка: pewresearch.org

Отже, у середньому половина опитаних негативно ставиться до дотримання ст. 5 статуту НАТО. У ній ідеться, що напад на одну із країн Альянсу будуть розцінювати як напад на всі країни Альянсу.

Україна не є членом НАТО, але активізувала співпрацю з Альянсом у 2014 році на тлі анексії Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості".

Згідно з Воєнною доктриною України, ухваленою у 2015 році, поглиблення співробітництва з НАТО та досягнення до 2020 року повної сумісності Збройних сил України з арміями країн – членів НАТО є пріоритетним завданням.

9 березня 2018 року в НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі.

За даними соцопитування, проведеного у січні 2020 року центром SOCIS, вступ України в НАТО підтримують 46,2% громадян.