Група консервативних католицьких священиків закликала засудити папу Франциска як єретика

У Ватикані не прокоментували лист із вимогою закликати Франциска "відректися від своїх єресей"
Фото: ЕРА

На думку консерваторів, папа римський Франциск недостатньо рішуче засудив аборти і занадто поблажливо ставиться до гомосексуальних католиків.

Група з 19 католицьких священиків і вчених закликала єпископів засудити папу римського Франциска як єретика, повідомляє 1 травня Reuters.

Одним з авторитетів групи є 70-річний британський священик із домініканського ордену Ейдан Ніколс, який є одним із найбільш визнаних богословів в англомовному світі.

У відкритому листі члени групи закликали застосувати до Франциска засудження як крайній захід через "накопичувану шкоду" від слів та дій папи протягом кількох років, які "призвели до однієї з найгірших криз в історії католицької церкви".

Консерватори вважають, що Франциск пом'якшив позицію церкви щодо низки важливих питань. На їхню думку, він недостатньо жорстко засудив аборти, дуже привітний до гомосексуалів і занадто люб'язний із протестантами та мусульманами.

У Ватикані не прокоментували лист із вимогою закликати папу "відректися від своїх єресей".

Рішення про те, чи є член церкви єретиком, ухвалює департамент із нагляду за доктринами Ватикану.

Професор історичного богослов'я в Університеті Вілланова у США Массімо Фаджолі заявив, що лист є прикладом крайньої поляризації в католицькій церкві, коли Франциску, що має величезну підтримку, протистоїть невелика група екстремістів.

Значну частину претензій консерватори присвятили зверненню папи Amoris Laetitia ("Радість кохання") від 2016 року, у якому той закликає зробити церкву менш суворою і більше співчутливою щодо будь-яких "недосконалих" її членів, зокрема розлучених і тих, хто взяв повторний цивільний шлюб.