Хакери зламали 29 млн акаунтів користувачів Facebook

У Facebook зазначають, що спочатку хакери дістали доступ до 400 тис. акаунтів, пов'язаних один з одним друзями
Фото: ЕРА

За даними Facebook, постраждали 29 млн користувачів, а не 50 млн, як повідомляли раніше. Уразливість була пов'язана з опцією перегляду власної сторінки від імені іншої людини "Подивитися як".

Хакери дістали ключі доступу до акаунтів приблизно 29 млн користувачів Facebook, повідомили у блозі компанії 12 жовтня.

У соціальній мережі зазначають, що дані викрали через виявлену у вересні вразливість. Тоді у Facebook повідомили, що вона була пов'язана з опцією перегляду власної сторінки від імені іншої людини "Подивитися як".

У компанії заявили, що зловмисники могли дістати повний доступ до персональних даних лише 14 млн користувачів соцмережі. Хакери дізналися їхні імена, стать, країну проживання, рідну мову, сімейний статус, релігію, дату народження, рідне місто, освіту, місце роботи, а також пристрої, через які вони заходять у соцмережу.

Також хакери дізналися ім'я і мінімальні контактні дані ще 15 млн акаунтів, які зазнали атаки. Зловмисники спробували зламати ще 1 млн акаунтів, але не дістали жодної інформації про їхніх власників.

Загалом, за даними компанії, атаки зазнали 30 млн користувачів, а не 50 млн, як повідомляли раніше.

У Facebook зазначають, що спочатку хакери дістали доступ до 400 тис. акаунтів, пов'язаних один з одним друзями. Вони написали шкідливе ПЗ, яке давало змогу автоматично переходити від запису до запису і викрадати ключі доступу чужих друзів.

Останній гучний скандал із витоком даних користувачів соцмережі був пов'язаний із компанією Cambridge Analytica, яка працювала на передвиборчий штаб тоді ще кандидата у президенти США Дональда Трампа. У 2016 році вона зібрала особисті дані 87 млн користувачів Facebook для просування релевантної політичної реклами. Після скандалу у Facebook оголосили про посилення контролю за безпекою даних користувачів.

Станом на червень 2018 року аудиторія Facebook становила 2,23 млрд користувачів. Щодня соцмережею користувалося приблизно 1,47 млрд осіб.