Ходорковський заявив, що передбачав відсидіти у в'язниці два чи максимум чотири роки, а не 10

Ходорковський: Я повернувся із цілком зрозумілих і прагматичних міркувань, що якби я поїхав, то влада не просто би виявилася переможцем у цій сутичці, вона б просто могла витерти ноги не тільки об мене, але й об моїх друзів, колег
Фото: EPA

Російський опозиційний політик Михайло Ходорковський сказав, що щодня шкодує про те, що не скористався можливістю до завершення справи ЮКОСа виїхати з Росії і не повернутися, але не зміг би вчинити інакше.

Російський опозиційний політик Михайло Ходорковський не думав, що йому доведеться відсидіти у в'язниці 10 років. Про це він сказав в інтерв'ю російському відеоблогеру Юрію Дудю, яке опубліковано на YouTube.

"Я коли розмовляв із хлопцями, ми говорили, що два, ну в крайньому разі чотири, тому що ми були впевнені, що цю справу до суду подати неможливо, тому що таку єресь жоден суд не прийме. Яким же я був наївним", – зазначив він.

Ходорковський сказав, що йому давали можливість виїхати з країни: "Перед тим, як опинитися у в'язниці, я скористався цією можливістю, – тому що мені давали можливість виїхати – щоб з'їздити до моїх друзів, попрощатися, домовитися про те, щоб вони підтримували сім'ю, поки я буду у в'язниці. Коли мене під час тієї поїздки запитували шановані люди, наскільки ймовірно те, що я потраплю до в'язниці, я говорив, що ймовірність – 30%, хоча сам розумів, що вона близька до 100%".

Політик сказав, що тоді їздив до колег в Ізраїль і США.

"Потім повернувся в Росію, ну ось цього, власне кажучи, влада не очікувала. Я повернувся із цілком зрозумілих і прагматичних міркувань, що якби я поїхав, то влада не просто би виявилася переможцем у цій сутичці, вона би просто могла витерти ноги не тільки об мене, але й об моїх друзів, колег тощо", – заявив він.

Ходорковський додав, що шкодує про своє тодішнє повернення щодня, але інакше не вчинив би.

Ходорковського було засуджено у 2005 році у справі про розкрадання й ухилення від податків компанією ЮКОС, яку він очолював, а пізніше – й у справі про легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом. 20 грудня 2013 року президент Росії Володимир Путін підписав указ про його помилування. Того ж дня Ходорковського було звільнено, і він полетів у Німеччину.

Зараз підприємець живе за кордоном, він зайнявся громадською діяльністю і відновив роботу проекту "Открытая Россия".