Ілларіонов: У Путіна православ'я головного мозку. Навіть не знаю, яка зараз стадія

Ілларіонов: Занадто багато чого у суспільному житті Росії є тяжкими проявами цього захворювання
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Багато подій у суспільному житті Росії свідчать про розвиток "православ'я головного мозку" у президента Володимира Путіна, заявив екс-радник президента Росії Андрій Ілларіонов в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Президент Росії Володимир Путін усе більше потрапляє під владу духівників і старців. Таку думку висловив російський економіст і політолог, екс-радник президента Російської Федерації Андрій Ілларіонов в авторській програмі Олесі Бацман "БАЦМАН" на каналі "112 Україна".

"Повністю" – це, мабуть, не сьогоднішня стадія, а завтрашня або післязавтрашня. Але еволюція, або краще сказати – деволюція, йде у цьому напрямку. Ми, на жаль, бачимо дуже багато прикладів. Зокрема, спостерігаємо, як часто він літає на Валаам, спілкується зі старцями, молиться. Навіть адміністрація президента поширює відповідні ролики", – розповів він.

Політолог зазначив, що в адміністрації президента можуть сподіватися у такий спосіб збільшити підтримку серед вірян, однак для XXI століття це має недоречний вигляд.

"Дмитро Донський перед Куликовською битвою звертався до Сергія Радонезького, це зрозуміло, а для XXI століття дещо дивно, на мій погляд", – розповів Ілларіонов.

Екс-радник Путіна нагадав, що під час виступу на освітньому форумі "Таврида" в окупованому Криму президент розповів про "єдиний російський народ і єдину російську державу", початки якої він виявив у Херсонесі X століття.

"Це дуже цікаво, нове слово в історичній науці, поза всяким сумнівом. Але цікава і сама формула. Він каже: "Спільний ринок, одна мова, одна релігія і один князь". Вона чимось нагадує стару уварівську формулу для Російської імперії: "Православ'я, самодержавство, народність". Є православ'я і самодержавство, а народність уже втрачено. На відміну від ідей часів Російської імперії, народність зараз не потрібна. А ось православ'я і самодержавство абсолютно необхідні", – наголосив Ілларіонов.

Політолог додав, що у Росії спостерігають "важку форму православ'я".

"Події нашого життя – від передання Ісаакіївського собору церкві, від кампанії проти кінофільму "Матильда", від садіння нещасних дівчат на два роки (учасниць панк-групи Pussy Riot Марію Альохіну та Надію Толоконникову у 2012 році було засуджено до двох років колонії за концерт у храмі Христа Спасителя у Москві."ГОРДОН") – це ознаки одного і того ж явища. Є такий вислів – "православ'я головного мозку". Навіть не знаю, яка зараз у нього стадія цього явища, мабуть, не мене треба питати, а фахівців", – зазначив він.

На думку екс-радника президента, у Путіна розвивається православ'я головного мозку.

"Воно розвивається. Занадто багато чого у суспільному житті Росії є тяжкими проявами цього захворювання", – підсумував він.

Ілларіонов: Ми з Путіним займалися взаємним вербуванням. Читайте повну версію інтерв'ю

18 березня 2014 року Путін заявив, що Крим це "одвічно російська земля".

"Крим – Керч, Балаклава, Малахов курган. Кожне із цих місць святе для нас, це символи російської воєнної слави і небаченої доблесті", – сказав Путін.

19 серпня 2017 року президент Росії закликав створити у музеї-заповіднику "Херсонес Таврійський" в окупованому Севастополі "руську, російську Мекку".