Індонезія почне пошук голосового реєстратора літака Lion Air, що зазнав катастрофи

Один чорний ящик вдалося знайти на четвертий день після катастрофи
Фото: ЕРА

Літак Boeing 737 Max компанії Lion Air зі 189 людьми на борту 29 жовтня впав у Яванське море. Під час пошукової операції було виявлено реєстратор польотних даних, однак голосовий самописець знайти не вдалося, тому слідчі поки офіційно не оприлюднили причини катастрофи.

8 січня починається пошукова операція, мета якої – знайти на дні Яванського моря голосовий самописець літака Boeing 737 Max компанії Lion Air, який розбився в жовтні. Про це агентству Reuters розповів глава індонезійської Національної комісії з безпеки перевезень (KNKT) Сурджанто Танджоно.

Для пошуку голосового реєстратора залучать військовий корабель.

Джерело в KNKT сказало агентству, що операція триватиме сім днів.

29 жовтня літак Boeing 737 Max компанії Lion Air виконував рейс JT61 з Джакарти в Пангкал-Пінанг. Він зник із радарів за 13 хвилин після зльоту. Незадовго до втрати зв'язку пілот надіслав запит на повернення в аеропорт Джакарти.

На борту перебували 178 дорослих пасажирів, одна дитина, двоє немовлят, вісім членів екіпажу – усього 189 осіб. Рятувальники не знайшли вцілілих унаслідок катастрофи.

1 листопада було знайдено реєстратор польотних даних Boeing. Проте другий чорний ящик, що фіксує переговори в кабіні, під час 10-денної пошуково-рятувальної операції знайти не вдалося.

KNKT поки не оприлюднила причини катастрофи, сподіваючись одержати важливу інформацію з голосового самописця. Попередній звіт було присвячено технічному обслуговуванню літака, а також реакції автоматичної системи захисту від звалювання на дані одного з датчиків, який замінили незадовго до вильоту.

ЗМІ повідомляли з посиланням на джерела у слідчій групі, що через несправність датчика повітряної швидкості автоматична система управління спрямовувала ніс Boeing донизу. Пілоти щосили намагалися повернути контроль над повітряним судном.

Аварія рейсу JT61 стала найбільш смертоносною в цивільній авіації 2018 року.