Ізраїльський міністр заявив, що Кнесет навряд чи ухвалить рішення щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу

Елькін: Ізраїльський парламент уважає, що питання минулого повинні вирішувати не політики, а професіонали
Фото: Зеэв Элькин / Facebook

В Ізраїлі є традиція, що питання трактування історичних подій не виносять для ухвалення політичного рішення, заявив міністр із питань охорони навколишнього середовища держави Ізраїль, міністр у справах Єрусалиму і спадщини Зеев Елькін.

Ізраїльський парламент навряд чи ухвалить рішення щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, тому що ухвалення таких рішень не відповідає парламентській традиції Ізраїлю. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив міністр з питань охорони навколишнього середовища держави Ізраїль, міністр у справах Єрусалиму і спадщини Зеев Елькін.

"В Ізраїлі є традиція: питання, пов'язані з трактуванням тих чи інших історичних подій, як правило, не виносять на політичне вирішення. Максимум, їх виносять на обговорення. Наприклад, визнання геноциду вірменського народу. В Ізраїлі цю тему обговорювали кілька разів у парламенті, але жодного разу не було ухвалено якогось декларативного рішення, хоча практично у всіх західних парламентах ухвалювали декларативні рішення щодо цього. Ізраїльський парламент уважає, що питання минулого повинні вирішувати не політики, а професіонали, як частину професійного дискурсу", – заявив Елькін.

Чиновник, який з ізраїльського боку очолює міжурядову комісію розвитку міжнародних зв'язків між Україною та Ізраїлем, підкреслив, що у парламентській традиції єврейської держави, як правило, такі декларації не ухвалюють.

"Я не думаю, що буде ухвалено якесь декларативне рішення щодо Голодомору, як і щодо інших тяжких трагічних сторінок в історії тих чи інших народів, тому що це не відповідає нашій парламентській традиції", – повідомив Елькін.

Питання визнання Голодомору геноцидом українського народу обговорювали під час перебування в Україні президента Ізраїлю в листопаді 2016 року. У вересні 2016 року цю тему порушували під час зустрічі Гройсмана зі спікером Кнесету Йоелем Едельштейном.

У травні 2017 року, під час візиту до Ізраїлю, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що визнання Ізраїлем Голодомору геноцидом українського народу має найважливіше значення для двосторонніх стосунків і для українського суспільства.