"Я звик перемагати". Правозахисниця Щур розповіла про лист від Сенцова

Щур стверджує, що Сенцов "про здоров'я не пише взагалі"
Фото: ЕРА

Український режисер Олег Сенцов отримує в російській колонії по 1015 листів на тиждень, і це схоже, за його словами, "на стогін від якогось одноманітного флешмобу", зазначила російська правозахисниця Тетяна Щур.

Російська правозахисниця Тетяна Щур повідомила 21 вересня у Facebook, що отримала датований 17 вересня лист від українського політв'язня Олега Сенцова.

"Про здоров'я не пише взагалі. А про що пише? Переважно про те, що йому дуже не вистачає конкретної інформації. Не "айкання та ойкання, сліз і шмарклів", які він одержує в 90 відсотках листів, а саме інформації про конкретні події, які відбуваються у світі навколо українських ув'язнених у російських в'язницях, навколо мети його голодування. Він перебуває в інформаційному вакуумі. Телевізор – і той зламався. Тож він не може навіть спостерігати "як Росія мирить Сирію", – зазначила правозахисниця.

За її словами, Сенцов пише, що отримує по 1015 листів на тиждень, "але переважно це схоже на стогін від якогось одноманітного флешмобу, зокрема й закордонного".

"Не сердіться на мене, якщо я буваю прискіпливим і різким. Із собою я ще жорстокіший, повірте. Просто без такого конкретного підходу та конкретних цілей не буде конкретних результатів, а я звик робити все добре, від малих питань до великих, і звик перемагати!" – процитувала Сенцова Щур.

Вона також показала фрагмент листа, написаного українцем. 

Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв'язнів. Себе до цього списку він не заніс.

11 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у режисера ще більше погіршився стан здоров'я. За її інформацією, мозку та серцю Олега не вистачає кисню, у нього гіпоксія.