ЄС може ввести санкції проти РФ і Китаю за кібератаки – ЗМІ

ЄС може вперше застосувати механізм запровадження санкцій за кіберзлочини
Фото: depositphotos.com

П'ятеро дипломатів розповіли Bloomberg, що обговорення обмежувальних заходів проти РФ і Китаю розпочнеться цього тижня, але відмовилися назвати організації, проти яких можуть запровадити санкції, а також інциденти, через які ЄС може погодитися на такі заходи.

Європейський союз може запровадити санкції проти структур, пов'язаних із Росією і Китаєм за кібератаки, повідомило 27 лютого агентство Bloomberg із посиланням на джерела, ознайомлені із ситуацією.

П'ятеро дипломатів розповіли агентству, що обговорення обмежувальних заходів розпочнеться вже цього тижня, але відмовилися назвати організації, проти яких можуть запровадити санкції, а також інциденти, через які ЄС може погодитися на такі заходи.

Для введення санкцій необхідна згода всіх 27 членів ЄС, але, як повідомив Bloomberg дипломатичний інсайдер, в організації є консенсус щодо цього питання. За його словами, затвердження нових обмежувальних заходів може зайняти два місяці.

За даними агентства, санкції торкнуться однієї російської та однієї китайської юридичної особи, а також кількох громадян.

Ці обмежувальні заходи можуть стати першим випадком застосування механізму санкцій за кібератаки, який Євросоюз затвердив у травні 2019 року.

Санкції передбачають заборону на в'їзд у ЄС, а також заморожування активів фізичних та юридичних осіб. Європейським компаніям буде заборонено контактувати із занесеними в санкційний перелік особами та компаніями.

У ЄС не раз висловлювали побоювання щодо ймовірного втручання Росії у європейську політику за допомогою кібератак. У резолюції Європарламенту від 12 березня 2019 року засуджували атаки, проведені російськими спецслужбами "для дестабілізації інфраструктури зв'язку та посилення напруженості у країнах ЄС".