Юридична комісія ПАРЄ підготувала проект резолюції, у якій членів Ради Європи закликають ухвалити аналоги "акта Магнітського"

Зимова сесія ПАРЄ пройде 2125 січня
Фото: Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Проект резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи про боротьбу з безкарністю осіб, які вчинили серйозні порушення прав людини, розглянуть на зимовій сесії ПАРЄ.

Юридична комісія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) підготувала проект резолюції, у якій членів Ради Європи закликають ухвалити аналоги "акта Магнітського", повідомляють на сайті ПАРЄ.

Доповідь про боротьбу з безкарністю осіб, які вчинили серйозні порушення прав людини, презентує на зимовій сесії ПАРЄ британський парламентарій Дональд Андерсон. Вона пройде 21–25 січня.

У проекті резолюції країни Ради Європи закликають розглянути питання про ухвалення законодавчих актів та інших документів, що дають можливість владі вводити санкції проти осіб, які вчинили серйозні порушення прав людини, але їх не притягують за це до відповідальності у своїх країнах. Мова йде про заморожування активів та відмову у видаванні віз.

У резолюції наголошують, що такі документи вже ухвалили Естонія, Латвія, Литва, Великобританія, Канада і США. Інших членів Ради Європи закликають наслідувати їхній приклад.

Юриста компанії Hermitage Capital Сергія Магнітського було заарештовано у 2008 році, а у 2009-му він помер у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років нібито від проблем із серцем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан здоров'я Магнітського, щоб змусити його замовкнути.