Комі заявив, що ФБР спочатку підозрювало чотирьох громадян США у справі про втручання Росії в американські вибори

Комі дав свідчення в комітеті Палати представників Конгресу США з питань судочинства в закритому режимі 7 грудня
Фото: ЕРА

Екс-глава ФБР Джеймс Комі не назвав імен американців, яких спецслужби підозрювали у справі про втручання Росії у вибори у США, однак зазначив, що серед них немає нинішнього президента Сполучених Штатів Дональда Трампа.

Федеральне бюро розслідувань спочатку підозрювало чотирьох громадян США у справі про втручання Росії в американські вибори, заявив екс-глава ФБР Джеймс Комі під час слухань у Палаті представників Конгресу. Стенограму його виступу опублікувало 8 грудня The Hill.

За словами Комі, розслідування ФБР щодо змови штабу нинішнього американського президента Дональда Трампа з Росією "спочатку було зосереджене на чотирьох американцях, а також на тому, чи були вони пов'язані зі спробами Росії втрутитися в президентські вибори 2016 року".

Екс-глава ФБР не назвав прізвищ цих американських громадян. Водночас він зазначив, що Дональда Трампа серед них не було.

Комі також спростував твердження Трампа про те, що він нібито перебував у дружніх стосунках зі спецпрокурором США Робертом Мюллером, який зараз очолює розслідування про втручання РФ у вибори.

Комі дав свідчення в комітеті Палати представників Конгресу США з питань судочинства в закритому режимі 7 грудня. Він погодився відповісти на запитання лише після того, як конгресмени пообіцяли оприлюднити розшифрування засідання протягом 24 годин.

У жовтні 2016 року влада США офіційно обвинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні в процес президентських виборів у країні. У Кремлі ці обвинувачення назвали "нісенітницею".

Комі був главою ФБР у 2013–2017 роках. Трамп звільнив його із цієї посади 9 травня 2017 року. Це сталося за кілька днів після того, як він дав свідчення в Сенаті щодо перебігу розслідування справи про ймовірне втручання Росії у президентські вибори у США. Комі заявив, що записував розмови з президентом для свого захисту. Після цього Трамп звинуватив екс-главу ФБР у витоку секретної інформації.

У квітні 2018 року Комі заявив, що Росія докладала величезних зусиль для втручання у вибори президента США 2016 року. Першою метою було "заплямувати американську демократію, щоб вона не була яскравим світлом для інших людей у всьому світі", другою – завдати шкоди кандидату від Демократичної партії Гілларі Клінтон, яку "особисто ненавидів" президент РФ Володимир Путін, третьою – безпосередньо допомогти Трампу стати президентом Сполучених Штатів.