Конституційний суд Іспанії призупинив проведення референдуму про незалежність Каталонії

Радість каталонських депутатів, які підтримали закон про референдум, може виявитися передчасною
Фото: EPA

Закон про референдум, ухвалений 6 вересня парламентом Каталонії, уважають таким, що не набув чинності, заявили в Конституційному суді Іспанії.

Надзвичайний пленум Конституційного суду Іспанії 7 вересня призупинив дію ухваленого парламентом Каталонії закону про проведення референдуму про незалежність. Про це повідомляє прес-служба суду.

Розглянувши апеляції уряду Іспанії, суд зупинив дію як закону, так і підзаконних актів, ухвалених у Барселоні. Це – розпорядження женералітату (уряду) про проведення референдуму 1 жовтня, акт про скликання виборчої комісії та постанова про правила проведення плебісциту.

Владі Каталонії запропоновано подати суду документи, що підтверджують конституційність призначення референдуму.

Будь-які дії, спрямовані на організацію плебісциту після публікації постанови пленуму конституційного суду, оголошено поза законом.

Парламент Каталонії 6 вересня ухвалив закон про проведення 1 жовтня референдуму, на який виносять питання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія була незалежною державою у формі республіки?"

Уряд Іспанії заявив, що референдум буде неконституційним, і пригрозив переслідуванням його організаторам.

У листопаді 2014 року в Каталонії вже проходив референдум про незалежність регіону. За його підсумками понад 80% респондентів було за відокремлення від королівства.

9 листопада 2015 року парламент Каталонії ухвалив резолюцію про незалежність від Іспанії. 11 листопада уряд Іспанії оскаржив цей документ у Конституційному суді країни. Позов було задоволено.

У березні 2017 року Вищий суд справедливості Каталонії визнав колишнього президента Каталонії Артура Маса винним у проведенні незаконного референдуму про відокремлення області від Іспанії та заборонив йому обіймати державні посади протягом двох років.