Коронавірус завдав удару по мексиканських і колумбійських наркокартелях – AP

Локдаун торкнувся "майже всіх ланцюжків постачання" наркоторговців, пише AP
Фото: depositphotos.com (архів)

Карантин, введений по всьому світу через коронавірус, порушив звичні канали постачання сировини та збуту наркотиків мексиканських і колумбійських картелів, пише агентство Associated Press.

Всесвітнє закриття кордонів і обмеження роботи розважальних закладів через пандемію коронавірусу завдали серйозного удару по наркоторгівлі. Про це пише агентство Associated Press, посилаючись на численні інтерв'ю з представниками правоохоронних органів та експертів щодо наркотрафіку.

Опитані агентством експерти зазначають, що локдаун торкнувся "майже всіх ланцюжків постачання" наркоторговців. Мексиканські наркокартелі залишилися без прекурсорів для виробництва метамфетаміну і фентанілу через закриття кордонів Китаю, звідки надходила більшість сировини.

Крім того, наркокартелі стикаються з проблемами під час доправлення наркотиків у США. Основну їх частину переправляли через мексикансько-американський кордон, однак через пандемію коронавірусу потік автомобілів, які прямують через пункти пропуску і які наркоторговці використовують як прикриття, серйозно зменшився, – за цих умов відправляти вантажівки з наркотиками стало ризикованіше.

Водночас у США вуличні наркоторговці стикаються зі зниженням попиту, оскільки основні місця збуту – бари, нічні клуби і мотелі – закрито.

Однак, вважають представники правоохоронних органів, наркокартелі також навмисно скорочують постачання: це дає можливість істотно підняти вартість наркотиків на роздрібному ринку. Ціна деяких видів наркотичних речовин зросла більш ніж у чотири рази.