Криза у Венесуелі загострила відносини між Трампом і Болтоном – ЗМІ

The Hill пише, що Трампу подобається риторика Болтона
Фото: ЕРА

Радник із національної безпеки президента США Джон Болтон виступає за проведення військової операції у Венесуелі з метою повалення президента Ніколаса Мадуро. Президент Дональд Трамп не хоче такого втручання. Адміністрація президента зараз роздумує над подальшою стратегією США у Венесуелі, пише The Hill.

У зв'язку з подіями у Венесуелі відносини між президентом США Дональдом Трампом і його радником із національної безпеки Джоном Болтоном "піддано випробуванню", пише видання The Hill.

Болтон виступає за проведення військової операції в цій латиноамериканській країні з метою повалення президента Ніколаса Мадуро. Трамп уже давно заявив про намір згорнути військову присутність США в інших країнах.

За даними видання, зараз у США обмірковують свій курс дій щодо Венесуели, і розглядають дві основні думки – Трампа і Болтона.

За даними експертів – співрозмовників видання, адміністрація Трампа зараз розділена у венесуельському питанні. Водночас Трампу нібито подобається риторика Болтона, однак він навряд чи зацікавлений у військовому втручанні у Венесуелі.

Експерти вважають, що Болтон навряд чи підтримає бездіяльність Трампа у венесуельській кризі та, імовірно, знайде причини для військової операції. Трамп у такому разі може погодитися на неї.

У Венесуелі триває політична криза. 10 січня 2019 року Ніколас Мадуро, який очолює країну із 2013 року і здобув найбільше голосів на виборах 2018 року, склав президентську присягу. 15 січня підконтрольний опозиції парламент визнав Мадуро узурпатором.

23 січня глава парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

США, більшість країн Латинської Америки та Євросоюзу визнали Гуайдо тимчасовим президентом, Росія підтримала Мадуро.

19 квітня Гуайдо анонсував фінальний етап звільнення від режиму Мадуро, який розпочнеться 1 травня. 30 квітня він заявив, що до протестувальників приєдналися венесуельські військові. Цього ж дня в Каракасі почалися сутички противників Мадуро з поліцією.

У ніч на 1 травня Мадуро заявив, що спроба державного перевороту провалилася.

1 травня Гуайдо розповів, що до протестувальників у Венесуелі приєдналося недостатньо військових для перемоги, і закликав продовжувати акції протесту.