Лідери Демократичної партії США майже дев'ять хвилин стояли на коліні на пам'ять про загиблого афроамериканця Флойда. Відео

Пелосі та інші законодавці-демократи під час акції стали на одне коліно
Фото: EPA
8 червня провідні представники Демократичної партії США вшанували пам'ять загиблого афроамериканця Джорджа Флойда, смерть якого спровокувала хвилю протестів у країні. Як повідомив "Голос Америки", спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, лідер демократичної меншості в Сенаті Чак Шумер та інші законодавці-демократи майже дев'ять хвилин стояли на одному коліні. У демократів були африканські шарфи. "Ви бачите, як довго коліно було на його шиї", – сказала Пелосі. Відео опублікувало в YouTube видання The Hill.

Афроамериканець Джордж Флойд загинув у Міннеаполісі 25 травня після жорсткого затримання поліцейськими. Судмедекспертиза підтвердила, що смерть настала внаслідок удушення (співробітник поліції коліном притиснув Флойда до асфальту, ставши йому на шию). Поліцейським, які брали участь у затриманні, пізніше висунули обвинувачення.

За даними американських ЗМІ, поліцейський Дерек Шовін тримав коліно на шиї затриманого протягом 8 хвилин 46 секунд, зокрема майже три хвилини після того, як Флойд перестав рухатися і говорити.

Загибель Флойда спровокувала масові протести спочатку в Міннеаполісі, а потім і в усій країні. Їх супроводжують заворушення і сутички з поліцією, деякі демонстранти підпалюють машини, б'ють вітрини і грабують магазини.

Влада низки міст ввела комендантську годину, у кількох штатах для придушення заворушень задіяли солдатів Національної гвардії.

Від початку протестів у США загинуло щонайменше 11 людей.