Лінкявічюс: "Північний потік – 2" є прикладом неповаги до єдиної політики ЄС

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря

Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що газопровід "Північний потік – 2" став тестом на узгодженість політики країн Європейського союзу.

Російський газопровід "Північний потік – 2" порушує загальні енергетичні принципи Європейського союзу, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс в інтерв'ю хорватському порталу Euractiv Croatia, опублікованому 19 червня.

"Північний потік – 2" став тестом на узгодженість нашої політики. У межах Європейського союзу ми домовилися про спільні енергетичні принципи, ми погодилися з тим, що маємо диверсифікувати наші джерела енергії, щоб ми не залежали тільки від одного джерела", – зазначив глава МЗС.

Лінкявічюс додав, що загальні принципи іноді ігнорують країни ЄС.

"Північний потік – 2" є прикладом неповаги до нашої єдиної політики та її послідовності. Таке може повторитися й у майбутньому, воно також було в попередніх проектах – давайте згадаємо "Південний потік", будівництву якого запобігли з тих самих причин", – підсумував він.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року, компанія-оператор будівництва газопроводу повідомила, що проект можуть завершити до середини 2020 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

12 березня 2019 року Європарламент ухвалив резолюцію, у якій визнав "Північний потік – 2" загрозою для внутрішнього ринку Європейського союзу.

19 червня в "Газпромі" повідомили, що дном Балтійського моря укладено понад 59% труб газопроводу.