Лукашенко про відносини з Путіним: Завдяки близькості ми висловлюємося відкрито. Це особисте, навіть прес-секретарі бояться згадувати

Лукашенко: Над нами, напевно, ще й тяжіє те радянське минуле, коли ми жили разом, коли ми просто одне одному могли в очі говорити те, що думаємо
Фото: president.gov.by

За словами президента Білорусі Олександра Лукашенка, вони з президентом Росії Володимиром Путіним обговорюють різні питання "як рідні люди".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив в інтерв'ю телеканалу "Беларусь 1" після зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі, що має близькі відносини з російським лідером, повідомила 25 серпня прес-служба білоруського президента.

За словами Лукашенка, Білорусь і Росія – близькі держави.

"Над нами, напевно, ще й тяжіє те радянське минуле, коли ми жили разом, коли ми просто одне одному могли в очі казати те, що думаємо. Плюс наше слов'янське нутро. Тому у нас дуже близькі відносини. І завдяки цій близькості наших відносин ми висловлюємося абсолютно відкрито. Навіть щодо особистих якихось питань. Здавалося б, це особисте, взагалі, навіть прес-секретарі це бояться згадувати. Ні, ми, обговорюючи ті чи інші питання, говоримо про це відкрито", – заявив Лукашенко.

Він додав, що обговорює різні питання з Путіним "як рідні люди".

"Тому засоби масової інформації, почувши це, цю відкритість (витоки різні бувають), кричать про те, що не просто шершавість – заіскрило між президентами, біда... І починаються різні вигадки і роздуми. Та ні, по-різному, форми у нас абсолютно різні. Деколи просто сімейні. Ось ми, як рідні люди, обговорюємо питання і в очі одне одному про це говоримо", – продовжив Лукашенко.

18 серпня білоруський лідер заявив, що Білорусь ніколи не стане "васалом" будь-якої країни. "Деякі, особливо росіяни, "плявузгають", інакше не скажеш: "Лукашенко хоче щось показати або показатися [президенту РФ Володимиру] Путіну". Слухайте, ми один одного знаємо, напевно, більш ніж 20 років. Мені що показувати треба Путіну? Він мене знає, як у народі кажуть, як облупленого. І я його знаю. Що нам один одному ще показувати? Я в Кремль звітувати не їжджу. Ми домовилися про наші взаємини. У нас найпросунутіші відносини – у союзі Білорусі і Росії", – зазначив він.

Відносини між Росією і Білоруссю загострилися у 2017 році, коли Росія в односторонньому порядку запровадила прикордонний режим із Білоруссю. "Існують міждержавні договори та угоди, і один якийсь міністр, нехай навіть сильний, феесбешник і так далі, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях", – так у лютому 2017-го прокоментував рішення російської сторони Лукашенко.

8 лютого 2018 року на зустрічі з прем'єр-міністром Латвії Марісом Кучинскісом президент Білорусі заявив, що його країна ніколи не буде дружити з іншими країнами проти Росії.