Лукашенко заявив, що Росія може втратити "єдиного союзника на західному напрямку" через розбіжності щодо податкового маневру

Лукашенко: Заробити додаткові $400 млн для Білорусі не проблема
Фото: ЕРА

За словами президента Білорусі Олександра Лукашенка, ніхто не може змусити Москву компенсувати білоруській стороні втрати від так званого податкового маневру РФ – зниження експортних мит на нафту.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив 10 січня на урядовій нараді в Мінську, що Росія може втратити "єдиного союзника на західному напрямку" через відсутність домовленостей щодо компенсації за податковий маневр у нафтовій сфері, повідомляє прес-служба президента Білорусі.

За словами Лукашенка, не слід вважати відсутність компенсації від Москви щодо податкового маневру катастрофою.

"Якщо обере керівництво Росії такий шлях руху і втрату єдиного союзника на західному напрямку, це її вибір. Ми ж її змусити не можемо", – сказав президент Білорусі.

Він закликав свій уряд "не гіперболізувати проблем, пов'язаних із втратами білоруського бюджету через податковий маневр у Росії", а шукати інші джерела, які компенсують втрати. На його думку, "заробити додаткові $400 млн для Білорусі не проблема".

На початку листопада 2018 року Мінськ і Москва вступили в активну фазу переговорів про механізм компенсації білоруській стороні доходів бюджету з початку реалізації у РФ так званого податкового маневру в нафтовій сфері. Механізм передбачає поетапне зменшення експортних мит на нафту. Податковий маневр призведе до подорожчання нафти для Білорусі та зниження експортних мит на нафтопродукти, які наразі є основним джерелом формування профіциту бюджету і спрямовані на погашення зовнішнього держборгу країни, зауважує "Интерфакс".

25 грудня 2018 року президент Росії Володимир Путін і Лукашенко спілкувалися майже чотири години. Найгострішим питанням переговорів стала тема компенсації випадних доходів Мінська від податкового маневру, який здійснила Москва, зазначали в ТАСС.