Лукашенко затвердив механізм евакуації білорусів із-за кордону. Раніше він заявляв, що не посилатиме чартерів

21 березня Лукашенко виступив проти повернення у країну громадян, які виїхали після попередження про пандемію коронавірусу

Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ щодо організації евакуаційних спецрейсів для своїх громадян за кордоном. У березні він заявляв, що не буде повертати назад громадян, які виїхали після попереджень уряду про поширення коронавірусу.

У Білорусі встановили механізм організації спеціальних чартерних рейсів для повернення громадян на батьківщину із країн з особливо напруженою евакуаційною ситуацією. Відповідний указ №128 16 квітня підписав президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Як наголошено в коментарі до документа, необхідність його ухвалення зумовлена тим, що через запровадження окремими державами режиму надзвичайної ситуації, міграційних заборон та обмежень у зв'язку з пандемією СОVID-19, виникли серйозні труднощі з поверненням на батьківщину громадян Білорусі.

Згідно з указом, уряду спільно з авіакомпанією "Белавиа" доручено вжити заходів щодо організації евакуаційних спецрейсів і відшкодування пов'язаних з їх здійсненням витрат.

Документ регулює також питання фінансування витрат із придбання дипломатичними представництвами товарів першої необхідності та продуктів харчування, оплати інших невідкладних витрат білоруських громадян, які перебувають у складній ситуації за кордоном.

21 березня Лукашенко під час наради в Мінську виступив проти повернення в країну громадян, які виїхали після попередження про пандемію коронавірусу.

"Ми вже ґвалтом кричимо: не їдьте за кордон, побудьте вдома. Ні, все одно пруть за цей кордон. Тим, хто виїхав після наших попереджень, – жодних чартерів. Нехай там і сидять, якщо туди виїхали", – заявив тоді він.

А за кілька днів до цього білоруський президент закликав співгромадян не панікувати, вчасно обідати, "горілкою труїти вірус, але не на роботі", а також ходити в суху сауну.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 2,2 млн, із них понад 569 тис. вилікувалося, а 154 254 померли.