Мадуро заявив, що спроба державного перевороту у Венесуелі провалилася

Мадуро привітав військове керівництво країни із запобіганням спробі державного перевороту
Фото: ЕРА

Президент Венесуели Ніколас Мадуро висловив думку, що протести опозиції 30 квітня ініціював колишній мер Каракаса Леопольдо Лопес, звільнений силами безпеки з-під домашнього арешту.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро сьогодні вночі заявив, що спроба державного перевороту, організована опозицією, провалилася. Про це він сказав у відеозверненні у своєму Twitter.

Мадуро вважає, що протести опозиції 30 квітня ініціював колишній мер Каракаса Леопольдо Лопес, звільнений силами безпеки з-під домашнього арешту.

Президент Венесуели переконаний, що лояльні США сили прагнуть "атакувати й повалити законний уряд, щоб поневолити Венесуелу".

За словами Мадуро, військова база, на якій лідер опозиції Хуан Гуайдо заявив про перехід армії на бік народу, ніколи не була під контролем опозиційних сил.

Він також привітав військове керівництво країни із запобіганням спробі держперевороту і "з його сміливістю в захисті миру".

У Венесуелі триває політична криза. 10 січня 2019 року Ніколас Мадуро, який очолює країну з 2013 року і набрав найбільше голосів на виборах 2018 року, склав президентську присягу. 15 січня підконтрольний опозиції парламент визнав Мадуро узурпатором.

23 січня голова парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

США, більшість країн Латинської Америки та Євросоюзу визнали Гуайдо тимчасовим президентом, Росія підтримала Мадуро.

5 квітня глава мінфіну США Стівен Мнучин заявив, що Куба і далі одержує вигоду від незаконного режиму Мадуро і намагається втримати його при владі.

19 квітня Гуайдо оголосив, що 1 травня в країні розпочнеться заключний етап звільнення від режиму Мадуро.

30 квітня він заявив, що до протестувальників приєдналися венесуельські військові. У Каракасі почалися зіткнення супротивників Мадуро з поліцією.