Маккейн закликав Сенат США ухвалити жорсткі санкції щодо РФ і надати летальну зброю Україні

Маккейн: Ми повинні залишити відкритими двері НАТО
Фото: EPA

Президент РФ Володимир Путін повинен заплатити "чималу ціну за його напад на американську демократію" і вже здійснені акти агресії, заявив американський сенатор-республіканець Джон Маккейн.

Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн уважає, що Конгрес повинен ухвалити жорсткий законопроект щодо посилення санкцій стосовно РФ, щоб президент Росії Володимир Путін заплатив за агресію щодо США та України. Промову Маккейна в Сенаті США опублікував у Facebook Chastime.

"Нам потрібно почати відповідати на акти агресії, уже здійснені Росією. От чому так важливо, щоб Палата представників просунула сильний законопроект щодо антиросійських санкцій, який уже затвердив Сенат у співвідношенні 98 проти двох. Путіну вже давно пора заплатити чималу ціну за свій напад на американську демократію", – зазначив він.

Сенатор додав, що США повинні розробити чітку політику щодо реакції на будь-яку агресію в майбутньому з використанням "американських дипломатичних, військових, розвідувальних і економічних способів".

"Ми повинні продовжувати відновлювати звичайне військове стримування в Європі", – підкреслив він.

За словами Маккейна, США мають посилити можливості свого угруповання в Європі і продовжувати допомагати своїм союзникам.

"Зокрема ми повинні надати Україні оборонну летальну зброю, якої вона потребує і на яку вона заслуговує. Ми повинні залишити відкритими двері в НАТО для тих країн, які готові робити все необхідне для приєднання до Альянсу", – підсумував сенатор.

У червні Маккейн заявив, що Росія повинна заплатити високу ціну за втручання в американські вибори, щоб у президента РФ не було спокуси повторювати такі спроби в майбутньому.

15 червня Сенат ухвалив законопроект про нові санкції проти Ірану та Росії. Законопроект запроваджує обмеження проти осіб та організацій, які сприяють кібератакам, а також стоять за наданням озброєнь уряду Сирії. Санкції можуть уплинути на гірничовидобувний, металургійний, судноплавний та інші сектори російської економіки. Для остаточного затвердження ініціативу повинна підтримати Палата представників, після чого законопроект надійде на затвердження президенту.

26 червня офіційний представник Білого дому Шон Спайсер заявив, що Сенат порушив процедуру під час ухвалення законопроекту про посилення санкційного тиску.

10 липня директор із законодавчих питань Білого дому Марк Шорт зазначив, що адміністрація Дональда Трампа підтримує запровадження нових економічних санкцій щодо Росії та Іраку, однак виступає проти обмежень повноважень президента, які передбачає проект.

Україна з початку військової агресії Росії навесні 2014 року веде переговори із західними країнами про постачання летальної зброї. Наразі США постачають Києву тільки нелетальну допомогу (зокрема броньовані автомобілі Humvee, безпілотники RQ-11B Raven і контрбатарейні радари) і допомагають у підготовці українських військових.