"Ми ці віруси щороку переживаємо". Лукашенко знову скептично висловився про пандемію коронавірусу

Лукашенко вважає суворий карантин неефективним проти епідемії коронавірусу
Фото: EPA

Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час візиту до церкви з нагоди Великодня заявив, що "коронавірус став політикою".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко висловився проти обмеження релігійних служб під час епідемії коронавірусу і заявив, що Білорусь не буде "різко змінювати спосіб життя" через пандемію. Як повідомляє сайт білоруського глави держави, про це він сказав 19 квітня під час відвідування церкви з нагоди Великодня.

Лукашенко подякував парафіянам за те, що, незважаючи на "нагнітання пристрастей" у суспільстві, вони прийшли у храм.

"Як би не було в нашій історії, ніхто не зміг закрити, прикрити, заборонити це свято. Маю вам сказати, що я не вітаю тих, хто закрив людям дорогу до храму. Я не вітаю такої політики. Більше того, ви знаєте мою позицію: ми ці віруси переживаємо щороку", – заявив він.

Лукашенко висловив думку, що епідемію коронавірусу деякі країни "використовують у своїх інтересах".

"Я вже раніше був змушений констатувати, що коронавірус уже став політикою. Люди не думають про хвороби, про те, як допомогти одне одному, у кращому разі – як зашитися, відгородитися. Говоримо, що разом легше подолати, а діємо навпаки. Тому ви бачите, що відбувається і як використовують окремі держави у своїх інтересах ці проблеми", – сказав президент Білорусі.

Він додав, що вважає суворі карантинні заходи неефективними.

"Ті, хто сьогодні закрився, освічені, потужні демократичні [країни], почали працювати, відкривати свої заводи, фабрики, дитячі будинки, школи. А в цей час у них ще гине до 600 осіб в добу. Виникає запитання: навіщо було зупиняти життя?" – заявив Лукашенко.

Тому, сказав він, "у Білорусі вирішили не змінювати різко спосіб життя".

"Я не забороняв працювати на землі, на заводах, фабриках, не закривав кордону. Ми визначили коридори – не без проблем, але тисячі автомобілів возять необхідні вантажі через нас і нам, із Заходу на Схід", – сказав білоруський президент.

На початку епідемії коронавірусу Лукашенко скептично висловлювався про серйозність загрози. Зокрема, він називав заходи, яких вживать іноземні держави для боротьби з коронавірусом, "коронапсихозом". Згодом він змінив думку. Коли Лукашенко говорив про першого зареєстрованого в країні померлого від коронавірусу, обурився: "Завтра 80 років буде – чого ти ходиш цією вулицею?"

За даними американського Університету Джонса Гопкінса, у Білорусі наразі підтверджено 4779 випадків зараження коронавірусом, 45 осіб померли.