У Росії вакцину проти коронавірусу випробовуватимуть на військових

У Національному дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології імені М.Ф. Гамалії МОЗ РФ співробітники нібито неофіційно випробували на собі векторну вакцину проти COVID-19
Фото: ЕРА (архів)

50 російських військовослужбовців-добровольців від завтра візьмуть участь у клінічних випробуваннях російської вакцини проти коронавірусу. Випробування проведуть на базі 48-го Центрального науково-дослідного інституту міноборони.

Міністерство оборони РФ заявило про початок клінічних випробувань російської вакцини проти коронавірусу. Тестування проведуть на добровольцях з-поміж відібраних військовослужбовців. Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на заяву відомства.

Усього відібрано вже 50 військовослужбовців, зокрема п'ятеро жінок. Вони добровільно вирішили взяти участь у тестуванні, зазначили в міноборони РФ.

Випробування проведуть на базі 48-го Центрального науково-дослідного інституту міноборони. Першу групу добровольців заселять у спеціальний медичний заклад при інституті 3 червня.

Агентство пише, що у травні в Національному дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології імені М.Ф. Гамалії МОЗ РФ співробітники неофіційно випробували на собі векторну вакцину проти COVID-19. За словами директора центру Олександра Гінцбурга, експеримент виявився успішним: негативних побічних ефектів від вакцинації нібито не спостерігалося, у прищеплених виробився імунітет.

Гінцбург пояснив, що йдеться про векторну вакцину на основі ДНК аденовірусу, у яку вбудовано ген коронавірусу SARS-CoV-2. Аденовірус використовують як "контейнер", щоб доправити коронавірусний ген у клітини, запустити там синтез білків оболонки нового коронавірусу й "познайомити" в такий спосіб імунну систему з потенційним ворогом.

У міноборони планують завершити клінічні випробування вакцини до кінця липня.

У Всесвітній організації охорони здоров'я вважають, що коронавірус становитиме серйозну загрозу, доки не винайдуть вакцину. На думку очільника Європейського агентства лікарських засобів Марко Кавалері, у найкращому випадку вакцина буде готова наступного року.