Міноборони Росії виділить півмільярда рублів на стеження за курсантами в інтернеті

Міноборони РФ планує придбати ліцензії на комп'ютерне програмне забезпечення, що дає змогу виявляти і запобігати витоку конфіденційної інформації
Фото: vuz.mil.ru

Міністерство оборони Російської Федерації оголосило про закритий аукціон на придбання засобів контролю за 485 млн руб., що дають змогу стежити за активністю курсантів і вихованців військових навчальних закладів в інтернеті.

Міністерство оборони Російської Федерації оголосило тендер на придбання засобів контролю за курсантами військових навчальних закладів в інтернеті. Відповідну заявку, на реалізацію якої відомство має намір витратити 485 млн руб. ($7,4 млн), розміщено 22 жовтня на порталі держзакупівель РФ.

Згідно із заявкою, міноборони планує придбати ліцензії на різне комп'ютерне програмне забезпечення, зокрема 71,5 млн руб. ($1,09 млн) на розширення чинної ліцензії на використання програми InfoWatch Traffic and Device Monitor. На сайті розробника програми вказано, що це автоматизована система, яка виявляє в потоці даних конфіденційні документи, що потрапили в інтернет, і запобігає їх витоку, визначає неправомірні дії співробітників.

У заявці на сайті держзакупівель також ідеться, що ще 215 млн руб. ($3,3 млн) міноборони Росії витратить на комплекс зі спецперевіркою і спецдослідженням комп'ютерів, 125 млн руб. ($1,9 млн) – на комплекс засобів фільтрації під час доступу в інтернет.

У вересні уряд Росії вніс до Держдуми законопроект, яким пропонують заборонити військовослужбовцям публікувати дані про себе і товаришів по службі в інтернеті. У тексті поправок ідеться, що військовослужбовцям заборонять оприлюднювати в мережі фото, відео, геотеги та інші дані, які могли б розкрити інформацію про характер їхньої служби, діяльність військових частин та відомчу належність.