Міжнародний суд ООН завершить розгляд позову України проти Росії за кілька років – Зеркаль

Зеркаль: Росія має можливість у будь-який час визнати неправомірність своїх дій
Фото: EPA

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що після подання меморандуму Росія матиме право внести свої заперечення щодо наявності юрисдикції у суду розглядати справу. Йдеться про порушення Росією двох конвенцій  про заборону фінансування тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Міжнародний суд ООН буде розглядати позов проти Росії ще кілька років. Про це 12 червня у Facebook написала заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Після подання меморандуму Росія отримає право подати свої заперечення щодо наявності юрисдикції в суду розглядати цю справу. Так само, як і у справі "Грузія проти Росії", остання скористається цим правом, і через три місяці ми отримаємо ці заперечення", – зазначила вона.

За словами Зеркаль, практика засвідчує, що розгляд питання про юрисдикцію триватиме приблизно півтора року.

"Після чого продовжиться письмова й усна стадія розгляду справи. Загалом усе триватиме ще кілька років", – додала вона.

Заступник глави МЗС додала, що під час судового розгляду Росія має можливість у будь-який час визнати неправомірність своїх дій.

Із 6-го до 9 березня 2017 року в Гаазі пройшли попередні слухання за позовом України проти Росії, у якому вказано на порушення Москвою положень Конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Київ вимагав засудити акти тероризму в Харкові і на Донбасі, включно зі збитим рейсом MH17, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розміру яких у позові не вказано. Крім цього, суду пропонують притягнути до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму.

Другий блок претензій стосувався порушень прав кримських татар та українців із боку окупаційної влади Криму.

Україна просила Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, як захід забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, які погіршують ситуацію.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН відмовив Україні у тимчасових заходах проти Росії щодо Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Водночас суд у Гаазі погодився запровадити заходи за позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму.

6 червня 2018 року Клімкін заявив, що Україна підготувала завершений позов проти Росії за порушення двох конвенцій. Згідно з графіком процесу, який установив суд у Гаазі, крайній термін подання контрмеморандуму Росії – 12 липня 2019 року.

12 червня Україна подала до Міжнародного суду ООН меморандум із позовом проти Росії про порушення двох конвенцій.