Молдова сприятиме включенню питання виведення військ РФ із Придністров'я до порядку денного Генасамблеї ООН

Глава МЗС Молдови наполягає на виведенні російських військ із Придністров'я
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ Молдови Андрій Галбур заявив, що ініціатива не стосується військових РФ, які належать до тристоронніх миротворчих сил, дислокованих у зоні безпеки Придністров'я.

Молдова має намір наполягати на включенні до порядку денного 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН додаткового питання під назвою "Повне виведення іноземних збройних сил із території Молдови". Про це заявив 29 серпня міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Андрій Галбур під час зустрічі з послом Росії в Молдові Фарітом Мухаметшиним, повідомляє прес-служба молдавського МЗС.

"Міністр Андрій Галбур підтвердив намір влади республіки сприяти включенню до порядку денного 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН додаткового питання про виведення російських військових", – зазначили у відомстві.

Водночас міністр підкреслив, що ініціатива не стосується військових РФ, які належать до тристоронніх миротворчих сил, дислокованих у зоні безпеки Придністров'я.

72-га сесія Генасамблеї ООН відкриється 12 вересня. 22 серпня стало відомо, що Молдова просить включити питання про повне виведення російських військових із Придністров'я до порядку денного Генасамблеї.

Постпред Росії в ООН Василь Небензя назвав ініціативу "не дуже дружньою та досить несподіваною".

25 серпня посла Молдови в Росії Андрія Негуцу викликали в МЗС РФ. У відомстві заявили, що під час зустрічі Рябков звернув увагу посла "на провокаційну ініціативу Кишинева".

Придністров'я оголосило про суверенітет від Молдови в 1990 році, однак світова спільнота незалежності регіону не визнала.

Після збройного конфлікту в Придністров'я було введено контингент російських миротворчих сил. Молдова наполягає на виведенні російських військових зі своєї території.