Молдова просить внести до порядку денного Генасамблеї ООН питання про повне виведення російських військ із Придністров'я

Морару (праворуч) просить Генасамблею розглянути питання про виведення іноземних військових із території Молдови
Фото: MFA Moldova / Twitter

Присутність у Придністров'ї військовослужбовців РФ є загрозою для підтримки міжнародного миру й безпеки, ідеться в заяві місії Молдови в ООН.

Молдова просить внести питання про повне виведення російських військ із Придністров'я до порядку денного 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Про це повідомляє "Немецкая волна" з посиланням на лист постійного представника Молдови при ООН Віктора Морару.

У Кишиневі переконані, що присутність військовослужбовців РФ "є загрозою для підтримки міжнародного миру й безпеки", наголошують у листі.

Морару попросив ООН підтримати зусилля, спрямовані на завершення процесу "безумовного, упорядкованого та повного виведення іноземних збройних сил" із молдовської території.

Постпред Молдови навів фрагмент із декларації ОБСЄ, ухваленої у 1999 році, в якій віталося "зобов'язання Російської Федерації завершити виведення російських сил із території Молдови до кінця 2002 року".

72-гу сесію Генасамблеї ООН відкриють 12 вересня.

Придністров'я оголосило про суверенітет від Молдови в 1990 році, однак світовим співтовариством незалежності регіону не визнано.

Після збройного конфлікту у Придністров’я було введено контингент російських миротворчих сил. Молдова наполягає на виведенні російських військових зі своєї території.