Додон назвав провокацією заборону в'їзду до Молдови групі російських артистів

Додон розцінив дії прикордонників як провокацію, спрямовану на "зрив процесу відновлення молдавсько-російських відносин"
Фото: ЕРА

Президент Молдови Ігор Додон вибачився перед російськими артистами та депутатом Держдуми РФ Павлом Шперовим, яких прикордонна поліція не впустила до країни, і пообіцяв покарати винних.

Президент Молдови Ігор Додон назвав провокацією заборону прикордонної влади на в'їзд до країни депутату Державної думи РФ Павлу Шперову і групі російських артистів. Про це Додон написав на своїй сторінці у Facebook 27 липня.

"Категорично засуджую необґрунтовані затримання громадян Росії в кишинівському аеропорту. Розцінюю такі дії як чергову провокацію, спрямовану на зрив процесу відновлення молдавсько-російських відносин, які продовжують успішно розвиватися. Щиро прошу вибачення в усіх гостей нашої країни, кого піддали таким діям у нашому аеропорту. Завтра будемо розбиратися з кожним таким випадком. Винні в актах свавілля будуть покарані", – написав він.

Група артистів прямувала до Придністров'я, щоб узяти участь у заходах, присвячених 25-річчю введення миротворчих сил у Придністров'я.

Міністерство закордонних справ Молдови 26 липня викликало посла РФ Фаріда Мухаметшина у зв'язку з організацією російською стороною заходів, присвячених 25-й річниці створення миротворчих сил у невизнаній республіці Придністров'я.

Придністров'я оголосило про суверенітет від Молдови в 1990 році, однак світова спільнота незалежності регіону не визнала. Автономії вимагала частина жителів цього регіону. У середині 90-х до Придністров'я офіційно ввели контингент російських миротворчих сил.

Додон неодноразово критикував асоціацію Молдови з Євросоюзом і виступав за стратегічне партнерство з Росією. Під час виборчої кампанії він також говорив, що Крим належить Росії.

У Молдові посада президента переважно церемоніальна, зовнішня політика є прерогативою уряду.