МЗС РФ про звинувачення Нідерландів у кібератаках: Чергова зрежисована пропагандистська акція щодо Росії

МЗС РФ назвало "інформаційним вкиданням" інформацію про вислання у квітні чотирьох росіян із Нідерландів
Фото: EPA

У МЗС РФ пов'язали публікацію інформації про вислання у квітні чотирьох росіян, підозрюваних у кібератаці на Організацію із заборони хімічної зброї, із тим, що 9 жовтня відкривається сесія ОЗХЗ, де будуть обговорювати питання фінансування атрибутивного механізму в межах технічного секретаріату організації.

Росія вважає звинувачення Нідерландів у кібератаках на адресу російських громадян "пропагандистською акцією". Про це йдеться в коментарі міністерства закордонних справ РФ, опублікованому на сайті відомства.

У МЗС РФ пов'язали публікацію інформації про вислання чотирьох росіян із тим, що 9 жовтня відкривається сесія Організації із заборони хімічної зброї, де будуть обговорювати питання фінансування атрибутивного механізму в межах технічного секретаріату організації. Цей механізм дасть змогу ОЗХЗ не тільки заявляти про застосування або незастосування хімічної зброї, але й указувати, хто її використовував.

"Створення такого механізму призначення "винних" у застосуванні хімічної зброї, усупереч нормам міжнародного права й порушення прерогатив Радбезу ООН, наполегливо домагається низка західних держав. Очевидно, що нинішнє інформаційний вкидання – ще один з етапів формування "потрібного" політичного тла для проштовхування цієї протиправної ініціативи", – ідеться в коментарі.

Також у російському відомстві вважають "невипадковою" згадку на прес-конференції про катастрофу малайзійського рейсу MH17, який було збито на Донбасі у 2014 році. У відомстві стверджують, що Нідерландам "рішуче нічого відповісти" на "факти про національну належність ракети та інші докази", які раніше повідомило міноборони РФ.

"Звернули увагу й на те, що на прес-конференції міністерства оборони Нідерландів був присутнім представник Великобританії, яка міцно утримує лідерство за кількістю абсурдних антиросійських випадів. Усе це знову ж таки за дивним збігом обставин співпало із звинуваченнями Лондона щодо нашої країни в кібератаках на низку організацій, зокрема Всесвітнє антидопінгове агентство. З урахуванням усіх цих факторів доходимо висновку про чергову зрежисовану пропагандистську акцію щодо нашої країни", – заявили у МЗС РФ.

4 жовтня міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд на прес-конференції назвала імена чотирьох росіян, яких було вислано із країни у квітні 2018 року. Це Олексій Моренець, Євген Серебряков, Олег Сотников і Олексій Мінін. Міністр заявила, що вони планували здійснити кібератаку на ОЗХЗ. У Нідерландах уважають, що атаку було заплановано в Головному розвідуправлінні Генштабу збройних сил РФ. За даними чиновників, у підозрюваних із собою були дипломатичні паспорти.

Також Бейлевелд заявила, що військова розвідка Росії намагалася вкрасти документи про розслідування авіакатастрофи рейсу MH17. За її словами, ноутбук одного із чотирьох висланих із Нідерландів російських розвідників був підключений до мереж Малайзії.

У мін'юсті США 4 жовтня обвинуватили сімох росіян, серед яких і Сотников, Серебряков, Мінін і Моренець, у кібератаках, шахрайстві, крадіжці особистих даних і відмиванні грошей. Зокрема, як стверджують в американському відомстві, вони здійснювали атаки на ФІФА, ВАДА, лабораторію у Швейцарії, і від їхніх дій постраждали 250 спортсменів у 30 країнах світу.