МЗС Росії про нові санкції США: Як і раніше, антиросійський випад не залишиться без відповіді

МЗС Росії: Чи то в авторів санкційних реєстрів бракує фантазії, чи то вони заплуталися у своїх численних списках
Фото: ЕРА

Чергові санкції Сполучених Штатів проти Росії є "віддзеркаленням внутрішньополітичної кризи, яка охопила США", заявили в міністерстві закордонних справ РФ.

У міністерстві закордонних справ Росії заявили, що нові санкції США проти РФ "не залишаться без відповіді". Про це йдеться в заяві МЗС РФ 30 вересня.

"Висловлюємо надзвичайне здивування новою порцією антиросійських санкцій, запроваджених адміністрацією США 30 вересня. Під них підвели довільно вибраних росіян, громадянку Тайваню, комерційні організації, зареєстровані на Сейшельських островах, у Чехії та низці інших країн, кілька повітряних і морських суден. Що змусило вашингтонських бюрократів об'єднати їх усіх в один список, який стосунок літаки й теплоходи мають, як стверджують, до втручання в американські вибори, залишається незрозумілим", – ідеться в заяві.

У відомстві зазначають, що "стосовно деяких осіб обмеження з незрозумілих причин запроваджують уже за другим і третім колом".

"Чи то в авторів санкційних реєстрів бракує фантазії, чи то вони заплуталися у своїх численних списках. Розуміємо, що такі кроки є віддзеркаленням внутрішньополітичної кризи, що охопила США, у якій частина вашингтонського істеблішменту навмисно використовує російську тематику як інструмент для досягнення власних кон'юнктурних цілей. Але тим посадовим особам, які йдуть на поводі відвертих русофобів, варто задуматися, що їхні дії суперечать публічним заявам американського керівництва про прагнення до нормалізації двосторонніх відносин, посилюють напруженість на міжнародній арені. Як і раніше, антиросійський випад не залишиться без відповіді. Одночасно закликаємо американських політиків припинити безглузді ігри в санкції, результат яких дорівнює нулю, повернутися на позиції здорового глузду", – додали в російському зовнішньополітичному відомстві.

30 вересня міністерство фінансів США повідомило про занесення до санкційного списку двох громадян Росії у зв'язку з їх імовірним втручанням в американські вибори. Стверджують, що Денис Кузьмін та Ігор Нестеров пов'язані з "Агентством интернет-исследований", або "фабрикою тролів", за якою стоїть наближений до Кремля підприємець Євген Пригожин. Також під санкції потрапило три компанії, які, за даними американської влади, мають стосунок до Пригожина: Autolex Transport, Beratex Group Ltd і Linburg Industries. Дві останні також підозрюють у причетності до кібернападів і посяганні на суверенітет України.

Згідно із заявою мінфіну, накладено санкції на яхту і три приватні літаки, які належать Пригожину.

У жовтні 2016 року влада США офіційно звинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні у процес президентських виборів у країні. У грудні ЦРУ дійшло висновку, що Росія збиралася допомогти республіканцеві Дональду Трампу здобути перемогу. В опублікованій доповіді американської розвідки йшлося, що президент РФ Володимир Путін особисто наказав почати кампанію із втручання у вибори у США.

16 лютого 2018 року міністерство юстиції США висунуло обвинувачення у справі про втручання в президентські вибори 2016 року 13 громадянам Росії та трьом компаніям, серед яких Пригожин і його компанії "Агентство интернет-исследований", "Конкорд Менеджмент и Консалтинг" та "Конкорд Кейтеринг". Усім обвинуваченим інкримінують змову з метою обману Сполучених Штатів. За даними мін'юсту, агентство купувало простір на серверах у США і реєструвало сотні акаунтів у Facebook, Twitter та Instagram, використовуючи викрадені чи підроблені американські документи, а також фіктивні банківські рахунки.