Настоятель собору Паризької Богоматері висловив побоювання, що собор повністю відновити не вдасться

Щоб оцінити стан собору, потрібно повністю прибрати будівельні ліси
Фото: ЕРА

Кафедральний собор Парижа Нотр-Дам, який постраждав від пожежі, уперше за більше ніж 200 років не зміг прийняти різдвяну месу. Настоятель собору Патрік Шове заявив, що роботи з реконструкції почнуть не раніше ніж у 2021 році.

Настоятель собору Паризької Богоматері Патрік Шове заявив, що є 50-відсоткова вірогідність, що конструкцію собору повністю зберегти не вдасться. Про це повідомляє агентство Associated Press.

Він сказав, що реставраційні роботи, найімовірніше, почнуть не раніше ніж у 2021 році, і підкреслив, що собор не зміг провести різдвяну службу цього року вперше з часів Французької революції.

Собор XII століття реконструювали, коли у квітні спалахнула пожежа, внаслідок якої обвалилися дах і шпиль. Без даху, який підтримував стабільну масивну кам'яну структуру, вцілілі склепіння собору мають вирішальне значення для підтримання його стабільності, але вони вразливі, пише агентство. Одним із найскладніших етапів роботи є вилучення 50 тисяч елементів старих будівельних лісів, встановлених у задній частині будівлі.

За словами Шове, із собору потрібно повністю прибрати будівельні ліси, після чого можна буде оцінити його стан.

На його думку, знадобиться ще три роки, щоб люди могли знову безпечно ввійти в собор, але повне відновлення займе більше часу.

Пожежа в соборі спалахнула 15 квітня. За попередньою інформацією, вона сталася через ремонтні роботи у будівлі. Головний архітектор із питань збереження історичних пам'яток Філіп Вільнев сказав, що коли в соборі виникла пожежа, на майданчику не було працівників.

У будівлі обвалилися шпиль і дах. У МВС Франції заявили, що головну конструкцію собору вдалося врятувати. Також вдалося врятувати частину християнських святинь, які зберігали в соборі.

Уранці 16 квітня пожежу повністю ліквідували.

Для реставрації собору відкрили загальнонаціональний збір пожертв.