Навальний оголосив збір грошей на оплату штрафів активістам за походи на мітинги

Навальний збирає гроші на оплату штрафів за мітинги
Фото: ЕРА

Російський опозиційний політик Олексій Навальний заявив, що загальна сума штрафів, яку треба буде сплатити, може сягнути 4 млн руб.

Один із головних механізмів залякування активістів, що виходять на несанкціоновані владою мітинги в Росії, – це високі штрафи. Про це заявив російський опозиційний політик Олексій Навальний у Facebook.

"Единая Россия" і Путін протягли такі закони, і тепер пропаганда заливається: дурень, підеш, потім штрафануть тебе тисяч на 20 рублів (понад 8,7 тис. грн. – "ГОРДОН"). Твій Навальний за тебе оплачувати не буде. Навальний дійсно за всіх виплатити не зможе, але тут типовий приклад того, як може працювати "один за всіх і всі за одного". Тягар штрафу розділити легко, і кожному з нас це обійдеться в невелику посильну суму", – написав він.

За словами політика, після мітингів 26 березня до Фонду боротьби з корупцією (ФБК) звернулося понад 750 осіб, які отримали юридичну допомогу, пройшли апеляцію щодо винесених постанов і можуть готувати і подавати скарги до Європейського суду з прав людини.

"Але це також означає, що настав час сплачувати штрафи", – додав він.

Політик повідомив, що на оплату штрафів небайдужі люди зібрали 667 092 руб. ($11,2 тис.).

"За допомогою зібраного ми вже сплатили штрафи 46 активістам на суму 507 тис. руб. Треба продовжувати. Документи на компенсацію готові ще у 110 осіб і більше. Зараз для оплати необхідно понад 1,2 млн руб. (понад $20,2 тис. – "ГОРДОН"). Буде більше: частина людей апеляцію все ще не пройшла і не могла до нас звернутися по компенсацію. Загальна сума може сягнути 4 млн (понад $67,6 тис. – "ГОРДОН")", – зазначив Навальний.

У зв'язку із цим політик закликав зібрати гроші для оплати штрафів.

26 березня в Москві, Петербурзі, а також інших великих російських містах пройшли демонстрації з вимогою відставки прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва. Перед початком акції в Москві затримали її ініціатора – Навального, пізніше – усіх співробітників його фонду.

У поліції заявили, що під час проведення "неузгодженого публічного заходу в центрі Москви було затримано понад 500 осіб. Правозахисний медіа-проект "ОВД-Инфо" повідомляв про 1030 затриманих. Навальний пообіцяв, що зробить скаргу до Європейського суду з прав людини кожному, кого буде затримано на мітингах.