"Не могли інакше". Лукашенко просить не засуджувати Білорусь за парад під час пандемії

Лукашенко: Не поспішайте робити висновки, а тим більше засуджувати нас – спадкоємців Перемоги
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що "навіть думка зрадити традиціям, які ось уже 75 років прославляють історію великого подвигу переможців, для нас неприпустима".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав не засуджувати країну за проведення параду в День Перемоги під час пандемії коронавірусу у світі. Про це він заявив під час виступу на параді, повний текст якого опубліковано на сайті білоруського президента.

Лукашенко заявив, що "навіть думка зрадити традиціям, які ось уже 75 років прославляють історію великого подвигу переможців, для нас неприпустима".

"Але в цьому божевільному світі, який утратив орієнтири, знайдуться люди, котрі засуджують нас за місце і час проведення цього священного дійства. Хочу їм сказати по-людськи: не поспішайте робити висновки, а тим більше засуджувати нас – спадкоємців Перемоги, білорусів. Ми просто не могли інакше, у нас не було іншого вибору, а якби й був, ми б учинили так само, тому що на нас дивляться очі радянських солдатів, які загинули за нашу свободу, очі замучених у катівнях гестапо партизанів і підпільників, очі старих, жінок і дітей Хатині", – зазначив він.

9 травня у столиці Білорусі, Мінську, незважаючи на пандемію коронавірусу, відбувся парад, присвячений 75-річчю закінчення Другої світової війни. Міністерство оборони Білорусі оголосило про участь у параді 4 тис. військовослужбовців, 185 одиниць гусеничної та колісної техніки.

Станом на ранок 9 травня в Білорусі зафіксовано 21 101 інфікованого коронавірусом, 121 випадок із них летальний, про це свідчать дані Університету імені Джонса Гопкінса.