"Немає причин піднімати келих із шампанським із росіянами". Грузинська делегація не поїде на жовтневу сесію ПАРЄ

Канделакі: Легітимність і моральна перевага – на нашому боці
Фото: Giorgi Kandelaki / Twitter

Грузія готова підтримати будь-яке рішення української делегації, зокрема й щодо подальшого демаршу в Парламентській асамблеї Ради Європи, заявив представник Грузії в ПАРЄ Георгій Канделакі, коментуючи повернення росіян в асамблею.

Грузинська делегація в повному складі не братиме участі у жовтневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), повідомив представник Грузії в ПАРЄ, депутат грузинського парламенту від партії "Європейська Грузія" Георгій Канделакі у коментарі LB.ua.

"Я підтримую цей бойкот. Я від самого початку виступав за це. Попри те, що це голосування [про відновлення повноважень делегації Росії] було не на нашу користь. Тут, кажучи "наші", я маю на увазі шість країн – Україну, Грузію, балтійські країни і Польщу, – які взяли участь у демарші проти повернення Росії до ПАРЄ. Проте легітимність і моральна перевага – на нашому боці. Я думаю, що ми своєю відсутністю поставимо тих колег, які прийняли, на нашу думку, помилкове рішення, у дуже скрутне становище. Потреба переосмислити, яка ж модальність тепер у взаємовідносин ПАРЄ і Росії, постане перед ними вкрай гостро", – сказав Канделакі.

Він зазначив, що країни із групи підтримки України готові підтримати будь-яке рішення української делегації, зокрема і щодо подальшого демаршу в ПАРЄ.

"Я повністю підтримую рішення нової української делегації не брати участі в усіх заходах цієї сесії. До того ж наступного тижня усі заходи, які відбуватимуться на полях, – святкові. Вони будуть присвячені 70-річчю від дня заснування Ради Європи. І немає причин у нас або в українських колег піднімати келих із шампанським із росіянами", – сказав депутат грузинського парламенту від партії "Європейська Грузія".

Канделакі додав, що протягом багатьох років Грузія боролася не тільки за себе, але й за Україну.

"Особливо Грузія, Польща і балтійські країни дивляться на Україну. Україна може проявити ініціативу, і ці країни підуть за нею. Усі ці роки ми боролися в тому числі й за Україну", – підкреслив представник Грузії у ПАРЄ.

РФ позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року, відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі, але на літній сесії, у червні 2019 року, її делегацію повернули до асамблеї.

Після повернення російських депутатів у ПАРЄ представники делегацій України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії зачитали заяву про спільні дії через кризу в асамблеї, зумовлену зняттям санкцій із Росії. "Майбутнє Ради Європи під загрозою загалом, тому що вона втрачає довіру людей, захистом яких має займатися. Ми повертаємося додому, щоб проконсультуватися з нашими парламентами й урядами про спільні дії в асамблеї на наступних сесіях", – ішлося в заяві. Пізніше до неї приєдналася делегація Швеції.

1 липня комітет Верховної Ради у закордонних справах рекомендував українському парламенту припинити участь постійної делегації у роботі ПАРЄ через повернення до асамблеї представників Росії. 

23 вересня українська делегація в ПАРЄ ухвалила заяву про відмову від участі в найближчій сесії.

Осіння сесія ПАРЄ відбудеться із 30 вересня до 4 жовтня.