Нетаньяху заявив про намір назвати нове поселення на Голанських висотах на честь Трампа

Нетаньяху: Я тут, на красивих Голанських висотах
Фото: Benjamin Netanyahu / Twitter

На знак подяки за визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху запропонує на розгляд уряду країни резолюцію про надання новому поселенню імені президента США Дональда Трампа.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив про намір назвати нову громаду на Голанських висотах на честь президента США Дональда Трампа. Про це він написав у своєму Twitter 23 квітня.

"Я тут, на красивих Голанських висотах. Усі ізраїльтяни були глибоко зворушені історичним рішенням президента Трампа визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. Тому після великодніх свят я маю намір подати уряду резолюцію, що закликає назвати нову громаду на Голанських висотах на честь президента Дональда Трампа", – повідомив ізраїльський прем'єр.

21 березня 2019 року президент США Дональд Трамп закликав світ визнати суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами. 22 березня Ліга арабських держав, Сирія, Туреччина, Іран і Російська Федерація засудили ініціативу президента США. 25 березня Трамп підписав прокламацію про визнання суверенітету Ізраїлю над анексованою частиною Голанських висот.

У 1967 році внаслідок Шестиденної війни з Єгиптом, Сирією, Йорданією, Іраком і Алжиром Ізраїль розбив переважні сили противника й розширив свої території. Було захоплено Синайський півострів, сектор Гази, Західний берег річки Йордан, Східний Єрусалим і Голанські висоти, окрім східної частини.

Сирія вважає Голани своєю територією.

ООН не визнала окупації Ізраїлем Голанських висот. Щорічно Генасамблея ухвалювала резолюцію з її засудженням. У 2018 році США вперше проголосували проти резолюції Генасамблеї ООН (раніше американська делегація утримувалася).