Німецький регулятор відмовився вивести "Північний потік – 2" з-під дії газової директиви ЄС

Згідно з правилами, оператором "Північного потоку – 2" має бути незалежна від "Газпрому" компанія
Фото: ЕРА

Федеральне мережеве агентство ФРН відхилило клопотання компанії-оператора російського газопроводу "Північний потік – 2" про звільнення від регулювання його частини, яка проходить у територіальних водах Німеччини. Необхідною умовою для виведення проєкту з-під правил була його реалізація до 23 травня 2019 року.

Федеральне мережеве агентство ФРН відмовилося вивести газопровід "Північний потік-2" з-під дії газової директиви Євросоюзу. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

"Колегія номер сім 15 травня відхилила клопотання компанії "Північний потік – 2" про звільнення частини газопроводу, що пролягає в територіальних водах Німеччини, від регулювання", – ідеться в заяві.

Причиною відмови регулятор назвав той факт, що проєкт не було реалізовано до 23 травня 2019 року – це було умовою виведення його з-під обмежувальних правил.

За правилами газової директиви, оператор газопроводу має зарезервувати не менше ніж половину потужності для альтернативних постачальників. Від морських газопроводів, які прямують у країни ЄС, директива вимагає відповідності правилам про поділ видів діяльності з постачання і транспортування газу, а також щодо доступу до них третіх осіб. Згідно з правилами, оператором "Північного потоку – 2" має бути незалежна від "Газпрому" компанія.

Отже, "Північний потік – 2" може бути завантажено тільки наполовину.

Учасники процесу очікують, що Nord Stream 2 AG подасть апеляцію у Вищий регіональний суд Дюссельдорфа. Останній може передати це питання у Європейський суд.

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall та Uniper, французька Engie і австрійська OMV.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

У 2018 році Німеччина, Фінляндія та Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія дала дозвіл тільки 2019 року.

Прогнозували, що будівництво завершиться до кінця 2019 року, потім запуск "Північного потоку – 2" перенесли на кінець 2020 року.

На момент припинення робіт компанії Allseas залишалося укласти по дну Балтійського моря 160 км труб, повідомило видання Neftegaz.ru.

На початку травня 2020 року в Балтійське море прибуло російське судно "Академік Черський", яке може добудувати газопровід "Північний потік – 2".