Оновлену базу даних суден, які відвідували Крим після окупації – BlackSeaNews

У чорний список потрапили морські судна, які заходили в дев'ять портів Кримського півострова
Фото: BlackSeaNews / Facebook

Новий список суден-порушників згруповано за країнами реєстрації компаній-судновласників та операторів суден, зазначив портал BlackSeaNews.

Портал BlackSeaNews 2 червня опублікував оновлений список морських суден, які в обхід санкцій заходили в порти окупованого Криму.

"Прохання поширювати та користуватися, оскільки це все ще єдиний подібний список (майже вся таблиця – англійською, а примітки до таблиці скоро перекладемо)", – написав у Facebook головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко.

Над складанням бази працювали моніторингова група "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" та редакція BlackSeaNews.

У список внесено морські судна, які заходили в дев'ять портів Кримського півострова після окупації 2014 року: Євпаторію, Севастополь (2 порти), Ялту, Феодосію, Керч (4 порти).

Із 1 червня 2020 року всі оновлення вносять у цю базу.

На відміну від попередніх версій чорного списку, у новій базі кораблі згруповано не за державою прапора, під яким вони ходять, а за країнами реєстрації компаній-судновласників та операторів суден.

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після анексії Криму Кабінет Міністрів України вирішив тимчасово закрити 27 пунктів пропуску через державний кордон та пункти контролю у Криму. Згідно з розпорядженням, 30 квітня 2014 року було закрито морські рибні і торговельні порти в Севастополі, Євпаторії, Феодосії, Керчі, поромний порт Крим, повітряні пункти Джанкой, Севастополь, Керч, Сімферополь, Саки, Кача, Гвардійське.